Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Natanzin ydinreaktori jälleen suljettu

Iranin ydinviraston johtaja Ali Akbar Salehi ilmoitti sunnuntaina [18.4.2021], että Natanzin ydinreaktori suljettiin sen jälkeen, kun laitoksen sähköjärjestelmässä oli tapahtunut voimakas räjähdys. Seuraavana päivänä Iranin ulkoministeri Mohammad Zarif syytti Israelia kyberhyökkäyksestä suhteellisen vanhaa Natanzin sentrifugiverkostoa vastaan. Zarif lupasi kostaa Israelia sen toimista ja että sentrifugit päivitetään paljon edistyneemmiksi.

 

nuc

Israelin ja Yhdysvaltojen nimeämättömien tiedustelulähteiden mukaan Natanzin tapaus oli huomattavasti monimutkaisempi seurauksiltaan tuhoisampi kuin mitä Iranin raporteissa on kuvattu. Alustavien raporttien tuhon aiheutti 150 kiloinen räjähde.  Tuhotyöstä Iran epäilee iranilaissyntyistä 43-vuotiasta Reza Karimia joka iranilaislähteiden mukaan on jo paennut maasta.  Natanzissa tapahtuneen voimakkaan räjähdyksen odotetaan viivästyttävän uraanin rikastamista laitoksessa useasta kuukaudesta jopa vuoteen.

Rikastuslaitoksen sähkökatkos tapahtui päivä sen jälkeen, kun Iran aloitti pitkälle kehitettyjen sentrifugien käytön uraanin rikastamiseksi ydinaseisiin tarvittavalle tasolle.

Iranin vallankumouksellisten kaartien edellinen komentaja Mohsen Rezaei väitti Twitter-tilinsä viestissä, että rikastuslaitoksessa puhkesi tulipalo toisen kerran tänä vuonna. Hänen mukaansa sähkökatkot osoittavat, että laitosta ei ole suojattu hyvin, ja nämä kaksi tapahtumaa osoittavat, että vihamieliset yksiköt ovat tunkeutuneet tilaan.

Iran Nuclear

Various centrifuge machines line the hall damaged at the Natanz Uranium Enrichment Facility. PHOTO: AP

Natanzin rikastuslaitos, joka on yksi Iranin ydinohjelman päälaitoksista, on Israelin pääkohde Iranin ydinohjelman toteutusta estävissä toimissa. Vuosina 2010-2012 laitoksen suljettuun verkkoon saatiin tuotua Stuxnet-virus, joka aiheutti laitoksen sulkemisen sentrifugien täydellisen tuhoutumisen myötä. Iran ja kansainvälinen media syytti kyberhyökkäyksestä Israelilla ja Yhdysvaltoja.

Toistaiseksi ei ole vielä selvää, kuka on viimeisimmän hyökkäyksen takana ja miten se toteutettiin. On olemassa kaksi mahdollisuutta (jos se todellakin oli hyökkäys eikä tekninen vika laitoksessa). Ensimmäinen mahdollisuus on, että työntekijä tai iskuryhmä teki fyysisen sabotoinnin tuomalla laitokseen 150 kg:n pommin ja räjäyttämällä sen kauko-ohjauksella. Toinen mahdollisuus on, että sabotaasi suoritettiin käyttämällä laitoksen verkkoon pääsevää työntekijää joka vei kyseiseen verkkoon Stuxnetin kaltaisen viruksen.

Sotaa Irania vastaan käydään usealla rintamalla ja viime kuukaisina erityisesti merellä Israelin sabotoidessa iranilaistankkereita näiden kuljettaessa öljyä pakotteiden kohteena olevaan Syyriaan (taustaa mm Iranilaistankkerien mystiset vauriot ja Iranin ydinohjelman aikaikkuna <6 kk ). Hyökkäysten tarkoitus on estää Iranin toimet luoda itselleen vaihtoehtoista – pakotteita kiertävää – taloutta. Samaan aikaan Iranin ja Yhdysvaltojen välillä on aloitettu epävirallisia yhteyksiä, joiden tarkoituksena on poistaa presidentti Trumpin vuonna 2018 Iranille asettamat pakotteet ja palata Iranin ydin(ase)ohjelmaa koskeviin neuvotteluihin.


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Natanzin ydinreaktori jälleen suljettu

  1. Ari Rusila
    22/04/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 22/04/2021 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: