Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israeliin muutoshallitus?

“A unity government isn’t a compromise or a last resort — it’s a goal, it’s what we need.” (Yair Lapid)

Yair Lapid, keskustalaisen Yesh Atid -puolueen johtaja, on seuraava Israelin hallitustunnustelija virkaa tekevän Benjamin Netanjahun epäonnistuttua tehtävässä neljä viikkoa yritettyään.  Presidentti Rivlin siirsi tehtävän Lapidille tämän saatua 56 Knessetin edustajaa taakseen 120 MK:sta. Lapidin ainoa vastaehdokas oli oikeiston Naftali Bennet, jota kannatti seitsemän parlamentaarikkoa.  

Mikäli Lapid seuraavan neljän viikon aikana onnistuu muodostamaan enemmistöhallituksen tai edes riittävästi tukea nauttivan vähemmistöhallituksen merkitsee tämä Israelin kauimmin pääministerinä palvelleen Netanjahun aikakauden loppua lopettaen samalla hänen Likud -puolueensa 12 -vuotisen valtakauden.  Siksikin Lapidia kannattavaa ryhmää kutsutaan muutosblokiksi. 

lapidP

28 päivää

Neljänsien ennenaikaisten vaalien jälkeen Benjamin Netanjahu yritti muodostaa  hallitusta 28 päivää epäonnistuen siinä.  Tämän jälkeen presidentti Rivlin kysyi kaikilta Knessetin puolueilta suosituksia uudeksi hallitustunnustelijaksi. Lapid sai 11 suositusta enemmän kuin edellisellä kerralla (6 New Hopeelta ja 5/6 arabilistalta) saaden näin  56/120 suositusta toisena ehdokkaana olleen Yamina -puolueen johtaja Naftali Bennetin saadessa 7/120 suositusta. Bennett selvensi kuitenkin, ettei hän sulje pois mahdollisuutta muodostaa (hätätila-)hallitus Lapidin kanssa.Edelleen islamilaisen Raam-puolueen johtaja Mansour Abbas kirjoitti presidentille, että hän tekisi positiivista yhteistyötä kaikkien kanssa, joille on uskottu muodostaa hallitus, toisin sanoen henkilön, joka saa eniten suosituksia”.

Tältä pohjalta presidentti Rivlin antoi hallitustunnustelijan tehtävän Yair Lapidille jotta vältettäisiin viidennet ennenaikaiset  vaalit.  Tehtäväänsä Lapidilla on nyt 28 päivää.

Lapid ja Bennett työskentelevät kulissien takana muodostaakseen laajan yhtenäishallituksen, joka  tasapainottelee  vasemmiston ja oikeiston välillä.  Tilanne saattaa vaatio rotaatiosopimusta, jossa Bennet toimii ensin pääministerinä ja Lapid hänen jälkeensä.  Lapid on jo ennakkoon ilmoittanut ettei vaadi pääministerin paikkaa itselleen.

Bennettin rooli on avainasemassa. Lapid ei voi muodostaa hallitusta ilman Bennettiä, eikä Likudista irtautuneen Gideon Saarin New Hope -puolue tule liittymään yhteishallitukseen arabipuolueiden kanssa. Muutosblokki tarvitsee kuitenkin ainakin joidenkin arabipuolueiden edustajien tuen vaikkapa hallituksen ulkopuolelta säilyttääkseen toimintakykynsä ja tarvittaessa enemmistönsä äänestyksissä. 

lapidgov

Yair Lapid

”We’re not looking for a happy marriage with the Palestinians, but for a divorce agreement we can live with.”  (Yair Lapid)

Yair Lapid on 57-vuotias aiempi uutisankkuri, aiempi valtiovarainministeri ja nykyinen Israelin poliittisen keskustan johtaja.  Lapid kannattaa neuvotteluita Palestiinalaishallinnon kanssa.  Hän ja hänen puolueensa kannattaa“Kahden-valtion” -ratkaisua jossa Israel säilyttää keskeisimmät  turvamuurin sisällä olevat Länsirannan asutuskeskukset  (Ariel, Gush Etzion ja Ma’aleh Adumim) sekä yhtenäisen Jerusalemin.

Lapid summasi diplomaattiset visionsa Bar Ilan yliopistolla pitämässään puheessa todeten “Kahden valtion” -ratkaisusta mm seuraavasti:   ”Israelin strategisena tavoitteena on  alueellinen sopimus, joka johtaa täydellisiin ja normaaleihin suhteisiin arabimaailmaan ja demilitarisoidun itsenäisen palestiinalaisvaltion luomiseen Israelin rinnalle.  Israel on erotettava Palestiinasta ja voimakkaat turvallisuustoimet säilyttävät valtion juutalaisen luonteen.

lapidB

Yair Lapid, matkii Netanjahun ‘Bibi Bomb’ esitystä asettamalla punaisen linjan Iranin sijaan Israelin keskiluokkaan. Credit Yossi Zeliger / Flash90.

Holokaustista selvinneen isänsä poikana hän on ottanut voimakkaasti kantaa Puolan hallituksen pyrkimyksiin historian uudelleenkirjoitukseen jolla puolalaisten vastuuta holokaustin toteutuksessa on pyritty peittelemään.

Uskontoon Lapidilla on hyvinkin pragmaattinen ote.  Hallituksessa ollessaan hän vuonna 2013 pyrki mm edistämään julkista liikennettä sapattina.  Lapid myös kannattaa siviilivihkimisiä ja avioeroja Päärabbinaatin sijaan, nykyisin Israel hyväksyy juutalaisia koskien vain ulkomailla tapahtuneet siviilivihkimiset.  Lapidin mielestä kaikki juutalaisuuden muodot tulisi tunnustaa.  Lapid on myös kannattanut voimakkaasti ääriuskonnollisten juutalaisten erivapauksien poistamisesta suhteessa palvelukseen Israelin armeijassa.  Samaan näkemykseen osin liittyy Netanjahun johtaman hallituksen syyttäminen siitä, että tämä etäännyttää amerikkalaisdemokraatteja Israelista identifioimalla lähes pelkästään USAn republikaanipuolueen konservatiivisen, evankelisen siiven kanssa.

Päätelmäni

Israelissa on käyty nyt neljät ennenaikaiset vaalit eikä vaalien jälkeen ole kyetty muodostamaan toimintakykyistä hallitusta kuukausia pidemmäksi aikaa.  Ilman toimivaa hallitusta Israel ei voi hyväksyä budjettia. Viimeinen budjetti hyväksyttiin maaliskuussa 2018 ja tällaisen tilanteen voisi olettaa vaikeuttavan julkishallinon toimivuuteen.  

Israelin kyky toimia poikkeusoloissa näyttää nyt kuin aiemminkin hämmästyttävältä.  Israel on toteuttanut  maailman tehokkaimman rokotuskampanjan jonka yhtenä tavoitteena on tarkoitus edistää talouden vahvaa elpymistä.   Ja pandemiasta tai hallituksesta huolimatta riskisijoittaminen maassa on ollut kukoistavaa: Israelin teknologiayritykset kokosivat ennätykselliset 5,4 miljardia dollaria vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä jo ennätyksellisen vuoden 2020 jälkeen. Ja tämä start-up aktiviteetti on nyt jatkunut ja voimistunut viimeiset 2,5 vuotta. Eli näyttää siltä, ​​että Israel tarvittaessa pärjää ilman hallitustakin.

Yair Lapidilla – tarvittaessa rotaatiosopimusta hyväksikäyttäen – näyttää olevan hyvät mahdollisuudet toimintakykyisen hallituksen muodostamiseen.  Aivan varmaa tämä ei kuitenkaan ole sillä vastassa on maan ylivoimainen poliittinen taktikko Benjamin Netanjahu joka taistelee vapaudestaan.  On oletettavaa hänen käyttävän kaikki keinot pysyäkseen edes virkamieshallituksen pääministerinä.  Olettaisin Netanjahun pyrkivän eri keinoin – lahjonta, lupaukset jne – hajottamaan muutosblokkia ainakin sen verran, että Israel ajautuisi viidensiin ennenaikaisiin vaaleihin syksyllä 2021.  Näissä vaaleissa Netanjahu jälleen voisi yrittää voittaa pysyäkseen pääministerinä ja toistaiseksi vapaana vankilasta. 

Lähteet mm:  BICOM , Tablet , Times of Israel 

Israel government 2021, Israelin hallitusprosessi 2021


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Israeliin muutoshallitus?

  1. Ari Rusila
    09/05/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 09/05/2021 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 385 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: