Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

”Metro” – ehkä IDF:n tehokkain isku Gazassa

Hamasin “Metro” on maanalainen tunnelijärjestelmä jota Hamas käyttää ohjusten ym aseidensa säilytykseen ja niiden sekä joukkojen kuljettamiseen ympäri Gazaa Israelin armeijalta (IDF) sen ilmatiedustelulta salassa. “Metro” rakennettiin vuoden 2014 Gazan sodan (Israelissa nk Operation Protective Edge) jälkeen ja se on toiminut myös Hamasin johtokeskuksena.

Erilaisten vahvistamattomien raporttien mukaan IDF:n joukkojen keskitys Gazan rajalle ja ulkomaiseen mediaan “vuodettu” tieto tulevasta maaoperaatioista houlutteli Hamasin ja Islamilaisen Jihadin (PIJ) ensilinjan taistelijat, kuten panssarintorjunnan ohjusjoukot ja pommitusryhmät,  tunneleihin puolustustaistelua varten. IDF:n “Metro”-iskulla yöllä 14.15.5.21 tälle järjestelmälle aiheutettiin vakavia vaurioita. 

tunnel300IDF:n mukaan 160 F-16- ja F-35-tyyppistä hävittäjää iski Metro -tunnelijärjestelmän 150  maanalaiseen kohteeseen Beit Lahiyan kaupungissa 40 minuutin ajan ja käyttäneensä noin 500 tonnia ammuksia verkon tuhoamiseen neutraloiden noin 15 kilometriä maanalaisia ​​rakenteita. On epäselvää, moniko Hamasin taistelija hautautui verkkoon operaation aikana, mahdollisena pidetään useita satoja sotilaita.  

Ulkomaiset tiedotusvälineet ovat syyttäneet Israelin armeijaa manipuloinnista johtuen vähän ennen hyökkäystä lähetetystä tweetistä, jossa todettiin Israelin maajoukkojen olevan Gazassa. Tiedotusvälineiden mukaan tämä sai monet Hamasin taistelijat vetäytymään tunneleihin, minkä jälkeen israelilaiset suihkukoneet pommittivat metroverkkoa. IDF kielsi kohdennetun manipuloinnin luodakseen ansan militantteille ja ilmoittaeni sen sijaan tapahtuneen tahattoman viestintävirheen. Selvyyden vuoksi yksikään israelilainen sotilas saapunut Gazaan mutta tankit ja tykistö tukivat operaatiota tulituksellaan Israelin puolelta.

Vuonna 2014 Israelin tiedustelupalvelut arvioivat Hamasin rakentaneen vuodesta 2007 lukien yhteensä yli 1300 tunnelia – pääosin salakuljetustunneleita Egyptiin ja pienemmässä määrin hyökkäystunneleita Israeliin ja näiden rakentamiskustannusten olleen $1.25 miljardia.  Rahoitus tapahtui pääosin ulkomaisin raha-avustuksin ja “verottamalla” salakuljetustuontia sekä humanitaarista apua.  Esimerkiksi gazalaisten asuntojen jälleenrakennukseen tarkoitetusta sementistä osa käytettiin tunnelirakenteisiin aivan kuin myös osa sairaaloiden käyttöön tarkoitetusta heliumista käytettiin ilmapallojen täyttämiseen palopommien lähettämiseksi Israeliin. Egypti on pääosin tuhonnut salakuljetustunnelit ja Israel puolestaan hyökkäystunnelit. Hamasin “Metro” näiden sijaan säilyi koskemattomana mutta Israelin tiedustelupalvelun saatua kartoitettua “Metro”-verkon oli isku nyt mahdollinen.  

On vielä epäselvää oliko IDF:n virheellinen ja oikaistu twiittaus psykologinen hämäysoperaatio vai tahaton typo, veikkaan ensinmainittua ja joka tapauksessa se enemmän tai vähemmän onnistui Hamasin asevoimien maanalaisten rakenteiden, aseiden ja eliittijoukkojen tuhoamisessa.  Ennen kaikkea operaatio loi pelotteen Hamasin johdolle osoittamalla Israelin iskukykyä suoraan näiden komentobunkkereihin.  

GvsIHamasin metroverkon tuhoaminen on myös siinä mielessä onnistunut operaatio, että siviiliuhrien määrä suhteessa sotilaisiin on mitätön,  maanpäällisissä asutuksen keskellä olevien rakettien laukaisupaikkoihin tehtävissä iskuissa Hamasin käyttämiä ihmiskilpi -uhreja on vaikea välttää.  

Siviiliuhreihin liittyen triviana mainittakoon, että noin 20% Hamasin, PIJ:n ym laukaisemista raketeista ei edes ylitä Israelin rajaa.  Tämä puolestaan tarkoittaa Hamasin toistaiseksi ampuneen 500-600 rakettiaan oman väestönsä niskaan.  Israelin sotilastiedustelu on toistaiseksi tunnistanut nykyoperaation aikana neutraloineensa  85 nimettyä terroristia joista 20 oli avainasemissa järjestöissään. Lisäksi IDF on ilmoittanut tuhonneensa 31 Hamas- ja Islamic Jihad -ryhmien rakettityöpajaa.

Iskuillaan IDF uskoo PIJ:n rakettituotannon tuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen ansiosta pysähtyneen vuosiksi ja Hamasin useiksi kuukausiksi. Hamasin T&K avainhenkilöstön kuolemat puolestaan viivästyttänevät rakettiohjelman kehitystä vuosikausia.  

Lähteinä mm: The Foreigner , IDF , Times of Israel 

Liite:  Ennuste Gazan lopputulemasta

Lähihistoriaan ja Gazan tämänhetkisen konfliktin molempien osapuolten saavutuksiin pohjaten pidän merkittävässä määrin todennäköisenä, että kuluvan viikon aikana koflikti hiipuu päätyen pitäkestoiseen, tai ainakin 2-4 vuoden mittaiseen, aselepoon. 

Untitled drawing


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “”Metro” – ehkä IDF:n tehokkain isku Gazassa

  1. Ari Rusila
    20/05/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 20/05/2021 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 385 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: