Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israeliin uusi presidentti ja muutoshallituksestakin sovittu

Isaac Herzog seuraa heinäkuussa 2021 Reuben Rivliniä Israelin uutena presidenttinä.  Knesset valitsi 2.6.2021 Herzogin presidentiksi äänin 87 puolesta, 27 vastaan.  Samana päivänä hallitustunnustelija Yair Lapid ilmoitti presidentti Rivlinille onnistuneensa sopimaan uuden hallituksen muodostamisesta.  Kyseinen – anti-Netanjahu – muutoshallitus on poikkeuksellisen laajapohjainen omaten puolueita uskonnollisesta äärioikeistosta, keskustasta, vasemmistosta ja on jopa ensi kertaa Israelin historiassa islamistisen arabipuolueen tukema.  

Vasemmiston Herzogia on kutsuttu politiikan kuninkaalliseksi. Hänen isänsä Chaim Herzog oli Israelin presidentti vuosina 1983–1993, ja hänen isoisänsä oli Israelin johtava rabbi 1950-luvun loppuun asti. Herzogilla on pitkä ura politiikassa. Hän on toiminut muun muassa asuntoministerinä ja hyvinvointipalveluista vastaavana ministerinä. Vuodesta 2018 hän on toiminut maailman suurimman juutalaisorganisaation Jewish Agencyn johtajana.

Aiemmin työväenpuoluetta, sittemmin keskusta-vasemmistolaista liittoumaa (Sionistisen Unioni) edustanutta Herzogia on kuvattu israelilaismediassa usein rehellisenä ja suoraselkäisenä ihmisenä. Hän on pidetty, diplomaattinen valtionmies, jolla on suhteita myös ulkomaailmaan – ja juuri sellaista Israel nyt mielestäni kaipaa. Israel tarvitsee vakauttajaa myös ulkosuhteidensa tyynnyttämiseen ja palestiinalaiskysymyksen edistämiseen. 

Herzog ja “Kahden-valtion” -ratkaisu

Tammikuussa 2016 INSS -instituutissa silloinen oppositiojohtaja Isaac Herzog esitteli vaihtoehtoisen näkemyksensä Israelin 49 vuotta jatkuneelle läsnäololle Länsirannalla, Gazassa ja itä-Jerusalemissa.

Pääkohdat tässä Herzog’in suunnitelmassa  Israelin median  mukaan ovat seuraavat:

 • Vaikka ’Kahden valtion’ mallin pohjalta ei tällä hetkellä ratkaisua ole löydettävissä ei tämä merkitse etteikö se voisi toteutua tulevaisuudessa
 • Hamas’in johto tulee kärsimään mikäli Gazasta hyökkäillään Israeliin.
 • Israel toteuttaa turvallisuusmuurin pääasutuskohteidensa ympärille, turvamuurin sisälle jäävä alue tulee olemaan osa myös mahdollista pysyvää ratkaisua, samalla palvellen turvamuurin ulkopuolisen uudisasutuksen vastaanottoa.
 • Turvamuuri Jerusalemissa leikkaa kaupungista osan palestiinalaiskyliä.
 • Palestiinalaishallinnolla on täysi siviiliasian auktoriteetti mutta ei turvallisuusauktoriteettia Länsirannalla.
 • Israel pyrkii myös edesauttamaan alueellisen turvallisuuskonferenssin järjestämistä arabimaiden kesken ISIL’n ym alueellisten uhkien hoitamiseksi.

Poliittisesti idea ’me täällä ja he siellä’ ulottuu jopa Yitzhak Rabinin, joka käytti ilmaisua vaalikampanjassaan vuonna 1992. Myöhemmin pääministeri Ehud Olmert ehdotti vastaavaa yksipuolista erottelua Länsirannalla. Turvamuuri on täydentynyt ja tiivistynyt viime vuosien aikana, samoin sen läpäisevät (“raja”)tarkastusasemat läpikulun sujuvoittamiseksi. 

Herzog’n suunnitelma on nyttemmin löytänyt kannatusta Israelin keskusta-vasemmiston ohella keskustasta ja jopa keskusta-oikeistosta.  Viime vuosina on edistytty myös ns alueellisen ratkaisun etsimisessä ja “Abraham records” on askel Herzogin hahmottelemaan suuntaan.   

Muutoshallitus

“I commit to you Mr. President, that this government will work to serve all the citizens of Israel including those who aren’t members of it, will respect those who oppose it, and do everything in its power to unite all parts of Israeli society.” (Yair Lapid)

Israel on viimeinkin – neljien ennenaikaisten vaalien jälkeen –  saamassa hallituksen joka samalla päättää ainakin toistaiseksi maan pitkäaikaisimman pääministeri Benjamin Netanjahun valtakauden.  Muutoshallitus edistyi kun keskustalaisen Yesh Atid puolueen puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Yair Lapid, oikeistolaisen Yamina puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett ja arabien Raam islamistipuolueen puheenjohtaja Mansour Abbas tekevät hallitusyhteistyötä koskevan sopimuksen pari tuntia ennen hallitustunnustelujen määräaikaa 2.6.2021.

Hallituskoalitio käsittää kaksi keskustalaista puoluetta, kolme oikeistopuoluetta, kaksi vasemmistopuoluetta ja islamistisen puolueen ja sillä on niukka enemmistö Knessetissä.  Pääministerinä aloittaa Naftali Bennett ja rotaatiosopimuksen mukaan kahden vuoden kuluttua hänet korvaa Yair Lapid joka siihen asti toimii ulkoministerinä.  Muita avainministereitä ovat puolustusnministeri Benny Gantz (Blue & White),  valtiovarainministeri Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu), oikeusministeri Gideon Saar (New Hope), liikenneministeri Merav Michaeli (Labour) ja  terveysministeri Nitzan Horowitz (Meretz).

Islamistisen Raam arabipuolueen johtaja Mansour Abbas perusteli tukeaan mittavalla määrällä sopimuksia, jotka palvelevat arabien yhteiskunnallisia etuja ja  ja yleisestikin Israelin yhteiskuntaa tarjoten laajoja ratkaisuja sen kiireellisiin ongelmiin ja kaiken lisäksi suunnitelmia ja riittävän rahoituksen niiden toteuttamiseksi.

Knessetin oletetaan vahvistavan uuden hallituksen ensi viikolla.  Todennäköisesti virkaatekevä pääministeri Netanjahu tehnee kaikkensa vahvistuksen estämiseksi sillä väistyessään tehtävästä hän menettää immuniteettinsa ja oikeusprosessi häntä vastaan voi jatkua keskeytyksettä. 

Lähteenä mm:  BICOM


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Israeliin uusi presidentti ja muutoshallituksestakin sovittu

 1. Ari Rusila
  06/06/2021

  Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 06/06/2021 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: