Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israelin ja Palestiinalaishallinnon johto tapasi – ensi kertaa kymmeneen vuoteen

”Emme me tai palestiinalaiset ole menossa mihinkään huomenaamuna ja on ryhdyttävä toimiin luottamuksen rakentamiseksi israelilaisten ja palestiinalaisten välille.” (Benny Gantz)


Benny Gantz, Israelin puolustusministeri, tapasi Palestiinalaishallinnon (PA) presidentti Mahmoud Abbasin vain muutaman tunnin sen jälkeen kun pääministeri Naftali Bennett palasi Washingtonista. Tällainen suora tapaaminen oli ensimmäinen noin kymmeneen vuoteen Abbasin ja Israelin hallituksen edustajan kanssa ja kuvaa osaltaan Israelin ulkopolitiikan muutosta syrjäytetyn Benjamin Netanjahun jälkeisenä aikana (taustoitusta mm Israelin ulkopolitiikka muuttumassa )


Gantzin mukaan tapaamisessa keskityttiin Länsirannan turvallisuus- ja talouskysymyksiin sekä sovittiin näitä koskevasta jatkotyöstä.  Tapaamisella oli pääministeri Bennettin suostumus vaikkakin Bennett on ilmaissut ettei hänellä ole mitään aikeita ryhtyä rauhanneuvotteluihin Palestiinalaishallinnon kanssa.  Bennett ei tue “Kahden-valtion” ratkaisua mutta toisaalta hän on ilmaissut pidättyvänsä Länsirannan osien liittämisestä Israeliin. 


 

Gantz on suostunut myöntämään oleskeluluvat tuhansille Länsirannan palestiinalaisille, joilla ei nyt ole oikeudellista asemaa. Luvat myönnetään luonnollisesti turvatarkastuksen jälkeen.  Edelleen työlupia tarjotaan 15 000 palestiinalaiselle, jotta he voivat työskennellä Israelissa. Lisäksi Israel myöntää PA: lle 155 miljoonan dollarin lainan, joka maksetaan takaisin kesäkuusta 2022 alkaen verotulojen kautta, jotka Israel kerää PA: n puolesta. Gantz ilmoitti myös, että palestiinalaisille myönnetään 1000 rakennuslupaa alueella C, joka siis on kokonaan Israelin hallinnassa.

 

Israelin lähestymistapa Palestiinalaishallintoon näyttää siis muuttuneen sen myöntäessä vapauksia ja tukea palestiinalaisille ja alueen taloudelle.  Gantzin tapaamisen Abbasin kanssa voi nähdä yhteisen perustan etsimiseksi ilman poliittisen (rauhan)sopimuksen aikaansaamista. Keskeisimmäksi yhteiseksi perustaksi näyttää muodostuneen turvallisuusyhteistyö hyödyntäen sekä Israelia että nykyistä Palestiinalaishallintoa. Gantzin sanoin: ”Mitä vahvempi palestiinalaishallinto on, sitä heikompi Hamas, ja mitä suurempi [PA:n] kyky hallita, sitä enemmän meillä on turvallisuutta ja sitä vähemmän meidän on tehtävä.”


Tapaamisen jälkeen Israelin uutena vuotena Abbas myös soitti Gantzille toivoen suhteiden vahvistamista tulevana vuonna. 

ctmeeting090521

Israeli President Isaac Herzog (left) met in secret with King Abdullah II of Jordan in Amman.PHOTOS: AFP


Gantzin ja Abbasin tapaaminen ei ole ainutlaatuinen kuvaaja Israelin ulkopolitiikan uudesta lähestymistavasta; tästä esimerkkejä ovat mm Naftali Bennettin tapaaminen Jordanian kuningas Abdullahin kanssa Ammanissa ja ulkoministeri Yair Lapidin tapaaminen Jordanian ulkoministeri Ayman Safadin kanssa. Edelleen syyskuun alussa Israelin presidentti Isaac Herzog vieraili kuningas Abdulla II:n palatsissa Ammanissa ollen yhteydessä myös Egyptin presidentti al-Sisiin keskinäisen yhteistyön merkeissä.  Pääministeri Bennett puolestaan on piakkoin vierailemassa Kairossa presidentti al-Sisiä tapaamaan.  


 

Lähteet:  JerusalemPost , The New Arab , BICOM


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Israelin ja Palestiinalaishallinnon johto tapasi – ensi kertaa kymmeneen vuoteen

  1. Ari Rusila
    07/09/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 07/09/2021 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 385 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: