Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Lapidin Gaza -suunnitelma

“Näinä haastavina aikoina koordinointi palestiinalaishallinnon kanssa ja Palestiinan talouden vahvistaminen on kymmeniä kertoja parempi kuin Iranin asiamiesten vahvistaminen rajoillamme. ”  (Benny Gantz)

Israelin ulkoministeri Yair Lapid esitteli 12/9/2021 pitkän aikavälin suunnitelman taloudellisen vaurauden, turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi Gazan alueella.  Ensimmäisessä vaiheessa Israel helpottaa Gazan sähkön, veden, terveydenhuollon, asumisen ja liikenteen jälleenrakentamista vastineeksi koordinoiduista toimista Hamasin aseellisen toiminnan lopettamiseksi.  Toiseen vaiheeseen kuuluu sataman ja kuljetusyhteyden rakentaminen Gazan alueen ja Länsirannan välillä.

EN_20210913_094258_094444_CS

Katso tästä France24 uutinen puheesta taustoituksineen;  https://youtu.be/28UlJ26LYqM

Herzliyan terrorisminvastaisen instituutin konferenssissa myös uuden hallituksen varapääministerinä toimiva Lapid sanoi:

”Kansainvälisen yhteisön ja Gazan ihmisten on tiedettävä, että Hamas-terrorismi on heidän ja normaalin elämän välissä.”…”Meidän on kerrottava gazalaisille  ettei kukaan tule sijoittamaan oikeaa rahaa, eikä kukaan yritä rakentaa taloutta paikkaan, josta Hamas ampuu ja johon Israel iskee säännöllisesti. Palestiinalaisten edustaja ei ole Hamas, vaan Palestiinalaishallinto. ”

Konferenssia edeltävänä iltana Gazasta ammuttiin kaksi rakettia kohti Israelia;  Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä torjui molemmat.  Israelin ilmavoimat (IAF) vastasivat iskuilla neljään sotilaskohteeseen. Henkilövahinkoja ei raportoitu.

Herzliyan puheen perusteella Lapid pitää sekä Palestiinan viranomaisia ​​että Egyptiä tärkeinä kumppaneina suunnitelmassaan Gazan kunnostamiseksi.  Suunnitelman ensimmäisessä vaiheessa Gazan sähköjärjestelmä, sen kaasuinfrastruktuuri yhdistetään alueellisiin toimittajiin ja veden suolanpoistolaitos rakennetaan. Terveydenhuoltojärjestelmää parannetaan merkittävästi ja asunto- ja liikenneinfrastruktuuria jälleenrakennetaan. Vastineeksi Hamas sitoutuu pitkäaikaiseen tulitaukoon (“hudna”).

Suunnitelma antaa myös vastuun rajanylityspaikoista Palestiinalaishallinnolle (PA) ja Gazan alueen ja Länsirannan välille rakennetaan liikenneyhteys. Toisessa vaiheessa laaditaan myös täysi taloussuunnitelma, jolla kannustetaan Hamasia hyväksymään kansainvälisen kvartetin kolme periaatetta (tunnustamaan Israel, luopumaan terrorista ja kunnioittamaan Israelin ja PA: n aikaisempia sopimuksia). Osana toista vaihetta on myös keinotekoinen saarihanke Gazan rannikolla mahdollistaen sataman rakentamisen.  Gazan satamasuunnitelmasta kirjoitin aiemmin  Gazan satama uhkana vai mahdollisuutena?  Ja myös mahdollisuudesta sijoittaa se El-Arishiin mahdollisen Siinai -option osana  Gazan satama sittenkin El-Arishiin? )

port

Gaza island model as presented on June 20, 2016. (photo credit:COURTESY/THE ISRAEL PROJECT)

Israel kannustaa kansainvälisiin investointeihin Gazan alueella. Yhteisiä taloushankkeita Israelin, Egyptin ja Palestiinalaishallinnon kanssa edistetään.  Erez -rajanylityspaikan läheisyyteen rakennetaan teollisuus- ja työssäkäyntialueita.

Puhuessaan samassa konferenssissa kuin Lapid, puolustusministeri Benny Gantz kertoi suhteista PA: han: ”Meillä on poliittinen kiista Palestiinan viranomaisten johtajien kanssa, joka on ratkaistava, mutta meillä on yhteinen toive rauhasta ja turvallisuudesta kaikille jotka asuvat meren ja Jordanian välissä.”

thumbs_b_c_023bc7ae2e92a1b880ffb6b3afc552e6

Speaking at a counterterrorism conference in Herzliya, Gantz said despite having ”a deep ideological dispute with the Palestinian Authority, both sides are interested in peace and stability,” Credit: Anadoly Agency

Tästä syystä Gantz aiemmin päätti tavata palestiinalaishallinnon puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa, ensimmäisessä tämänkaltaisessa virallisessa kokouksessa israelilaisministerin ja PA: n puheenjohtajan kesken sitten vuodesta 2010. (Tästä enemmän kirjoituksessani Israelin ja Palestiinalaishallinnon johto tapasi – ensi kertaa kymmeneen vuoteen ja yleisemmin Israelin uuden hallituksen ulkopolitiikasta  Israelin ulkopolitiikka muuttumassa ja Israel pyrkii naapurisovun kehittämiseen )

Lähteet:  BICOMMiddleEast in 24 sekä aiemmat kirjoituksessa mainitut artikkelini.


 

Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

One comment on “Lapidin Gaza -suunnitelma

  1. Ari Rusila
    22/09/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 19/09/2021 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 385 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: