Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israel ja Iran [ydin-]sodan partaalla

“a confrontation with Iran is only a matter of time, and not a lot of time.” (Avigdor Liberman)

Israelin ja Iranin välinen konflikti uhkaa eskaloitua “varjosodasta” tuhoisaksi suoraksi yhteenotoksi.  Usein eri keinoin ja eri rintamilla käyty “varjosota” kiihtyi vuoden 2018 jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti irtisanoutuvansa Iranin vuoden 2015 ydinasesopimuksesta (JCPOA).  Israel on viime viikkoina pyrkinyt korkean tason diplomaattisin keinoin pyrkinyt pysäyttämään Iranin ydinaseohjelmaa;  samalla sen armeija (IDF) on aloittanut valmistautumisen sotaan mikäli rauhanomaiseen ratkaisuun ei päästä vaikkapa uudella kansainvälisellä Iranilta ydinaseet kieltävän sopimuksen avulla.

iran-nuclearsites11

Ainakin nämä laitokset + Fordow Quomin lähellä lienevät joko uuden JCPOAn tarkkailun tai Israelin ilmaiskun kohteina.

Aman – Israelin puolustusvoimien sotilastiedustelun osasto – julkaisi aiemmin helmikuussa 2021 vuotuisen arvionsa maan kohtaamista alueellisista uhista. Iran ja sen ydinaseohjelma on näistä uhista edelleen merkittävin.  Amanin mukaan Iranissa oli helmikuussa 2021 rikastettu 1300 kg uraania 4 prosenttiin ja 17 kg rikastettu 20 prosenttiin.

IAEA: n toukokuun (2021) raportin mukaan Iranissa oli 62,8 kg 20 prosenttiseksi rikastettua uraania; syyskuun alussa IAEA arvioi, että Iranissa on 84,3 kg 20 -prosenttista rikastettua uraania ja lisäksi 10 kg lähes 60 -prosenttista rikastettua uraania.  Iran tarvitsisi noin 40 kiloa 60-prosenttisesti rikastettua uraania voidakseen tuottaa riittävästi aselaatuista uraania (93,5 prosenttia).

Iranin atomienergiajärjestön johtaja Mohammad Eslami on ilmoittanut Iranin jo rikastaneen yli 120 kg 20 prosenttista uraania, joka ylittää IAEA: n viimeisimmän arvion. 

Iran Nuclear

Various centrifuge machines line the hall damaged at the Natanz Uranium Enrichment Facility. PHOTO: AP

Ydinohjus edellyttää kuitenkin edelleen taistelupään ja ohjusten laukaisujärjestelmän rakentamista.  Iranilla jo on 2000 km:n kantomatkan omaavia ohjuksia joihin ydintaistelukärki voidaan sijoittaa, ballistisen ydinohjuksen kehitystyötä Israel on onnistunut hidastamaan eri keinoin. 

Ydinohjelman taustoitusta mm artikkeleissani Israelin sotilastiedustelun päivitetty arvio Iranin ydinaseohjelmastaSoleimanin surman seuraukset [Op-Ed]  ja   Iranin ydinohjelman aikaikkuna <6 kk .

Merkel Israelissa

Israelin pääministeri Naftali Bennett varoitti 11 lokakuuta 2021 Iranin ydinaseohjelman olevan kehittyneemmässä vaiheessa koskaan.  Varoituksensa hän antoi turvallisuuskabinetin erityisistunnossa jonka kunniavieraana oli väistyvä Saksan liittokansleri  Angela Merkel. Bennettin sanoin “Maailma odottaa nyt sitä, palaako Teheran neuvottelupöytään Vienissä koskien JCPOA ydinohjelmaa vaiko ei.” 

Bennettin mukaan Iran on ottanut jättiaskeleita uraanin rikastamisessa “Maailma odottaa, iranilaiset leikkivät aikaa ja sentrifugit pyörivät …Israelin vastuulla on varmistaa – teoilla, ei puheilla – ettei Iranilla ole koskaan ydinaseita. Ydinaseet tällaisen ääriliikkeen ja väkivaltaisen hallinnon käsissä muuttavat alueen ja maailman kasvot. Meille tämä ei ole strateginen ongelma, vaan eksistentiaalinen kysymys. ”

Puhuessaan myöhemmin yhteisessä lehdistötilaisuudessa Merkel sanoi, että tulevat viikot ovat ratkaisevia Iranin kanssa solmittavan ydinasesopimuksen tulevaisuuden kannalta, ja jokainen päivä, joka kuluu ilman Teheranin vastausta Yhdysvaltojen aloitteisiin, johtaa Iraniin rikastamaan enemmän uraania. Yhdysvaltain ohella Saksa oli vuoden 2015 JCPOAn allekirjoittaja Venäjän, Iso-Britannian, Kiinan ja Ranskan ohella.  Merkel myös pyysi Venäjän presidentti Vladimir Putinia ja Kiinan presidentti Xi Jinpingiä painostamaan Irania takaisin neuvottelupöytään.

Samaan aikaan Washingtonissa

“If diplomacy between world powers and Iran fails, other options will be on the table… I think everyone here, in Israel, in the Emirates and in Tehran, understands what that means,” (Yair Lapid)

13. lokakuuta 2021 ulkoministeri Yair Lapid neuvotteli  Washingtonissa korkeiden demokraattijohtajien ja hallituksen virkamiesten kanssa.

Tapaamisessa varapresidentti Kamala Harrisin kanssa Lapid kuvaili tätä ”yhdeksi Israelin parhaista ystävistä Washingtonissa” ja lisäsi: ”Vaikka meillä on erimielisyyksiä, tiedän, että tavoitteemme on yhteinen, eli nähdä Israel vahvana, turvallisena ja kukoistavana”.” Lapid totesi USAn ja Israelin ystävyyden pohjautuvan yhteisiin arvoihin.

Lapid tapasi myös edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin ja kansallisen turvallisuusneuvonantaja (NSA) Jake Sullivanin, joille Lapid välitti Israelin huolen siitä, että Iranista tulee ydinasevaltio.

Tapaamisessa Sullivan vahvisti: ”Presidentti Biden on sitoutunut varmistamaan, että Iran ei koskaan saa ydinaseita.”

trilateral

Trilateral meeting between Blinken, Lapid and Bin Zayed (credit: U.S FOREIGN MINISTRY)

Ulkoministeri Lapid,  Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Arabiemiraattien ulkoministeri Abdullah bin Zayed pitivät myös kolmikantakokouksen Washingtonissa 13.10.2021.  Lapidin mukaan

Israel pidättää oikeuden toimia milloin tahansa ja millä tahansa tavalla …Se ei ole vain oikeutemme, se on myös velvollisuutemme. Iran on julkisesti ilmoittanut, että se tuhoaa meidät; emme aio antaa sen tapahtua… Ulkoministeri Blinken ja minä olemme holokaustista selvinneiden poikia. Tiedämme, että joskus kansakunnat tarvitsevat voimaa suojellakseen maailmaa pahalta. Jos terroristihallinto haluaa hankkia ydinaseen, meidän on toimittava.

Venäjä Israelin tukena

Pääministeri Naftali Bennett ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat puolestaan tapasivat Venäjän Mustanmeren lomakohteessa Sotšissa 22.10.2021 aiheenaan Syyria ja Iran. Presidentti Putin piti Venäjän ja Israelin suhteita ”ainutlaatuisina” ja ylisti ”kansojemme välistä erittäin syvää yhteyttä”.

Moskova on painostanut Teherania kulissien takana viime viikkoina pyrkien varmistamaan, ettei Iran enää loukkaa jo ennestään heikkoa kansainvälistä järjestelyä ydinvoima(-ase) -laitostensa kansainvälisen valvonnan suhteen.

Untitled drawing (4)

Israelin ja Venäjän välillä on ollut jatkuvaa turvallisuuspoliittista koordinointia eri tasoilla ja esimerkiksi Venäjän Hmeimim-tukikohdan ja Israelin sotilasjohdon välillä on suora yhteys; sen välityksellä hoidetaan myös viestit Tel Avivin ja Damaskoksen välillä.  Venäjän hiljaisuus ja Syyrian puolustusjärjestelmien passiivisuus Israelin ilmaiskujen aikana aikana voi tarkoittaa sitä, että on olemassa implisiittinen Venäjän ja Syyrian sopimus, joka sallii Israelin vapaan toiminnan iranilaiskohteita vastaan.

syr

Pieni yksityiskohta: Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun vieraillessa Latakiassa Khmeimim lentotukikohdassa nähtävillä oli Venäjän tutut punavihreät rajatolpat.

Venäjä on myös välittänyt neuvotteluja Syyrian ja Israelin kesken. Syyrian ja Israelin delegaatiot pitivät joulukuussa 2020 tapaamisen Venäjän lentotukikohdassa Khmeimimissä, lähellä Latakian satamakaupunkia Pohjois-Syyriassa.  Tämä tapahtui sen jälkeen, kun ainakin yksi kokous Syyrian ja Israelin edustajien välillä oli jo pidetty Kyproksessa.  Khmeimimin kokouksen keskeinen teema oli yhteinen pyrkimys karkoittaa Iran Syyriasta.  (Kokouksesta ks. kirjoitukseni Syyria ja Israel salaa lähentymässä? )

Israel valmistautuu iskuun

Israelin puolustusvoimien komentaja  Aviv Kohavi määräsi kahden vuoden tauon jälkeen budjettivaroja Israelin ilmavoimille koulutukseen koskien mahdollista iskua Iranin ydinlaitoksiin. 

how-israel-can-strike-iran

Edelleen Channel 12 raportoi  19.10.2021, että hallitus aikoo myöntää 5 miljardia shekeliä ($ 1,5 miljardia) Iraniin kohdistuvaan hyökkäykseen, joista 2 miljardia shekeliä ($ 620 miljoonaa) tulee vuoden 2022 puolustusbudjetista ja loput nykyisestä talousarviosta. Puolustusministeri Benny Gantz puolusti hallituksen pyytämää budjetin lisäystä armeijalle varoittaen lisämäärärahojen olevan välttämättömiä mahdollisen Iranin ydinvoiman hyökkäyksen valmistelemiseksi.

Israelin mahdolliseen ilmaiskuun liittyy tieto, että Yhdysvaltain ilmavoimat ilmoitti suorittaneensa uuden ”bunkkerintuhoojapommin”, GBU-72 Advanced 5K Penetratorin -testin. 5 000 paunan (2 268 kg) painoisella pommilla uskotaan olevan kykyä tunkeutua syvälle vuoren alle haudattuun Iranin Fordown ydinlaitokseen. Pienempi bunkkeripommi, GBU-28, myytiin salaa Israelille vuonna 2009, ja sitä on käytetty Gazassa mm iskuihin Hamasin “Metro City” -tunneliverkostoa vastaan. Tästä bunkklerintuhoojasta IDF on jakanut operaativisia tietoja uuden tehokkaamman tuhoojan kehitystyöhön. Israelin armeija pyrkii ostamaan tämän uuden pommin lähikuukausina.  Toinen vaihtoehto syvällä kallioperässä olevien kohteiden tuhoamiseen on taktinen ydinkärki mutta sen käyttökynnys on äärimmäisen korkea.

Näyttökuva (180)

Tämä lienee vakavampi vaihtoehto uudellekin bunkkerintuhoolle.

Epilogi

Ainoa asia, joka erottaa Iranin ydinaseesta, on sen johtajien poliittinen päätös. Iran on viime vuosina rikastanut tarpeeksi uraania pommin valmistamiseksi, se ei ole vielä tehnyt sitä eikä ole kehittänyt kykyä laukaista se ballistisella ohjuksella. 

Iranin ydinaseohjelman pysäytys Israelin ilmaiskulla on äärimmäisen vakava kysymys sillä Iran voi hyvin vakavasti iskeä Israeliin Libanonista Hizbollahin mittavalla (80 000-150 000) raketti ja ohjusarsenaalilla, joista osa hyvinkin kehittyneitä ohjuksia.  Vaikka Israelin monikerroksinen ja kattava ohjuspuolustusjärjestelmä kykenee torjumaan kaiken tyyppiset iskut qassameista ja drooneista ballistisiin ohjuksiin ylittää suurivolyyminen keskitetty isku järjestelmän kapasiteetin jolloin erilaisista ohjuksista osa pääsee torjunnan läpi aiheuttamaan suurta tuhoa Israelissa erityisesti infrastruktuurin ja siviiliväestön keskuudessa.

Niin Iran kuin Israelkaan tuskin haluaa tuhoisaa sotaa, aikaa vain on hyvinkin rajoitetusti sen diplomaattiseen estämiseen. 

Lähteet: BICOM  ja BICOM, Times of Israel , al-Jazeera , Breaking Defense


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

One comment on “Israel ja Iran [ydin-]sodan partaalla

  1. Ari Rusila
    24/10/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 24/10/2021 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: