Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

USA ja Venäjä koordinoivat israelilaiskaasua Libanoniin

Israel on allekirjoittanut sopimuksen maakaasun pumppaamisesta epäsuorasti Libanoniin tämän kriisin koetteleman maan auttamiseksi. Channel 12 -uutiset kertoivat, että sopimuksen välitti Washingtonin erityislähettiläs ja kansainvälisten energia-asioiden koordinaattori Amos Hochstein, ja sopimus allekirjoitettiin salassa viikonloppuna.

Raportin mukaan Israel siirtää kaasua offshore-Leviatan-kentältä Jordaniaan. Sieltä se siirretään Syyriaan ja Libanoniin. Raportin mukaan Yhdysvallat hyväksyi sopimuksen, ja se koordinoitiin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Screenshot 2022-01-26 3.02.20 AM

Credit: i24news

Sopimus oli osittain suunniteltu tarjoamaan Libanonille vaihtoehto Iranille sen pyrkiessä toipumaan syvenevästä talouskriisistä.  Kuuden miljoonan asukkaan maa kokee kaikkien aikojen pahimman finanssikriisinsä, kun valuutta on menettänyt arvostaan ​​noin 90 prosenttia, ihmisten säästöt ovat jääneet pankkien loukkuun ja ammattitaitoista työvoimaa muuttaa joukoittain ulkomaille.

Vakava polttoainepula on johtanut lamauttaviin sähkökatkoihin ja tuntien pitkiin odotuksiin huoltoasemilla.  Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah ilmoitti elokuussa, että Iran lähettää polttoainetta Libanoniin helpottaakseen kriisiä. Ensimmäinen Hizbollahin käytössä ollut iranilainen öljytankkeri saapui Syyrian Baniyasin satamaan syyskuussa ja diesel purettiin Syyrian varastopaikoille ennen kuin se tuotiin säiliöautoilla maata pitkin Libanoniin, missä se otettiin vastaan ​​ilotulituksen merkeissä.  Libanonin pääministeri Najib Mikati on sanonut, että lähetykset loukkaavat Libanonin suvereniteettia eivätkä hänen hallituksensa ole hyväksyneet niitä.  Israel on sanonut, ettei se puutu lähetyksiin.

Aiemmin syyskuussa 2021 Egyptin, Jordanian, Syyrian ja Libanonin energiaministerit sopivat suunnitelmasta tuoda Egyptin kaasua ja jordanialaista sähköä Libanoniin Syyrian kautta.

Egypti saa maakaasua Israelista kun 90 kilometriä pitkä putki siirtää kaasua Israelin Ashkelonin terminaalista Al-Arishin vastaanottoasemalle osana niin kutsuttua rauhankaasuputkea. Vuoden 2021 lokakuussa ilmoitettiin 200 miljoonan dollarin lisäputken rakentamisesta lisäämään Israelin maakaasun vientiä Egyptiin 3-5 miljardilla kuutiometrillä vuodessa. Putken odotetaan osittain lisäävän Egyptin nesteytetyn maakaasun myyntiä Eurooppaan ja Aasiaan.

Egyptin maakaasu sekoitetaan Israelin kaasuun ennen sen vientiä. Uuden sopimuksen mukaan se kuljetetaan Jordaniin Punaisenmeren putkilinjaa pitkin ja sieltä Syyriaan. Ashkelonista Egyptin kautta tulevan kaasun lisäksi toinen syöttö Jordaniaan tulee maan pohjoisosaan Israelin Leviatan-kentältä.

Kun Libanonissa ja myös Syyriassa operoiva Hizbollah on Israelin päävihollinen Iranin ohella on kysymys Israelin kaasun käytöstä Libanonissa poliittisesti arkaluontoista ja useat tahot ovatkin kieltäneet koko sopimuksen olemassaolon. Hämmennystä lievittääkseen Libanonin hallitus on järjestänyt asian siten, että israelilaiskaasun saapuessa Syyriaan, se käytetään siellä ja korvataan Syyrian kaasulla. Siten Libanoniin saapuva kaasu tulee Syyriasta, kun taas Syyria käyttää Israelin kaasua.  

Mielenkiintoista sinänsä on, että samaan aikaan kun USA ja Venäjä käyvät intensiivisiä neuvotteluja mm Ukrainan kysymyksestä, maat pystyvät Lähi-Idässä löytämään asiakohtaista yhteisymmärrystä.  Jo aiemmin Israel ja Venäjä ovat olleet tiiviissä yhteistyössä Syyrian osalta ja Venäjä on toiminut Syyrian ja Israelin hallinnon edustajien neuvottelujen välittäjänä tavoitteena vähentää Iranin vaikutusvaltaa alueella.  

https://platform.twitter.com/widgets.js

Lähteet mm: Times Of Israel , ArabNews

One comment on “USA ja Venäjä koordinoivat israelilaiskaasua Libanoniin

  1. Ari Rusila
    26/01/2022

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 26/01/2022 by in Ajankohtaista and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 388 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: