Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Väkivalta ja sen hyväksyntä kasvussa Länsirannalla

“Who says we want peace? We want war without end.” (7 israelilaissiviiliä tappanut Khairy Alqam)

ASEELLINEN VÄKIVALTA Länsirannalla kasvoi merkittävästi palestiinalaisterroristin surmatessa synagookan liepeillä Jerusalemissa seitsemän israelilaissiviiliä.  Isku oli tappavin Israelissa sitten vuoden 2011.  Terrori-iskuja ja niiden vastatoimia tapahtui samalla viikolla muitakin eivätkä ne välttämättä ole laantumassa.  

SELITYKSIÄ väkivallalle voi etsiä toisaalta Israelin uuden hallituksen kovemmista otteista Länsirannalla ja toisaalta palestiinalaisten kasvavasta valmiudersta aseelliseen kamppailuun.

Taistelu Jeninissä

AAMULLA 26. TAMMIKUUTA 2023 Israelin turvallisuusjoukot saapuivat Jeninin pakolaisleirille pidättämään etsintäkuulutettuja Palestiinan Islamic Jihadin (PIJ) terroristioperaattoreita, jotka olivat olleet mukana ampumassa israelilaissotilaita ja jotka suunnittelivat lähitulevaisuudessa näyteterrori-iskun tekemistä.  Aktiviteetin aikana joukkoihin hyökättiin massiivisella tulituksella johon vastattiin. Yhdeksän palestiinalaista sai surmansa, joista kolme oli PIJ-terroristeja; neljäs kuoli kaksi päivää myöhemmin. Kaksi oli al-Aqsa marttyyrien prikaatien (AAMB) toimihenkilöitä, joista yksi oli palestiinalainen poliisi. 

27. TAMMIKUUTA 2023, PIJ ampui viisi rakettia Israeliin Gazan kaistalta. Uhreja tai vahinkoja ei raportoitu. Iron Dome -ilmapuolustusjärjestelmä sieppasi kolme rakettia, yksi putosi avoimelle alueelle ja yksi Gazan kaistalle. IDF hyökkäsi useisiin Hamasin terroristikohteisiin. mukaan lukien maanalainen rakettien valmistuspaikka ja Hamasin sotilas-terroristitukikohta. Palestiinalaisten ja Israelin turvallisuusjoukkojen välillä puhkesi mellakoita useissa paikoissa, mukaan lukien al-Bireh, Betlehemin ja Jerikon pohjoiset sisäänkäynnit. Illalla 26. tammikuuta 2023 Palestiinalaishallinto (PA) päätti lopettaa turvallisuuskoordinoinnin Israelin kanssa.

https://platform.twitter.com/widgets.js

EGYPTILLÄ oli suoria yhteyksiä Gazan kaistan järjestöjen johtajaan ja samanaikaisesti Israelin johtoon estääkseen tilanteen eskaloitumisen.

Jerusalemin terrori-iskut

SEITSEMÄN IHMISTÄ kuoli ja ainakin kolme muuta loukkaantui ammuskelussa lähellä Ateret Avrahamin synagogaa Jerusalemin Neve Yaakovin kaupunginosassa 27.1.23 perjantai-iltana. Seitsemän kuolonuhria tekee Neve Yaakovin hyökkäyksestä tappavimman Israelin kärsimän vuoden 2011 jälkeen. Ampuja oli Itä-Jerusalemissa asuva, 21-vuotias Khairy Alqam a-Torin naapurustosta, ja hänet tapettiin takaa-ajettaessa. Huolimatta väitteistä, että Alqam teki hyökkäyksen vastauksena tapahtumiin Jeninissä, Jeninistä ei mainittu hänen sosiaalisen verkostonsa tileillä, jotka viittaavat ”taisteluihin” ja ”uhreihin”.

Alqam at a Fatah summer camp (Walid Salman’s Twitter account, January 29, 2023)
Alqam at a Fatah summer camp (Walid Salman’s Twitter account, January 29, 2023)

TOINEN AMMUSKELU tapahtui 28.1.23 lauantaiaamuna. Israelilaisen isän ja pojan kerrottiin olevan vakava, mutta vakaa, kun heidät ammuttiin lähellä Jerusalemin vanhaa kaupunkia. Palestiinalaishyökkääjä, joka ammuttiin ja haavoittui, tunnistettiin 13-vuotiaaksi Muhammad Aliyatiksi. Myöhemmin lauantaina yritettiin ampua vielä kaksi: yksi Almogin risteyksessä lähellä Jerichoa, jossa hyökkääjien ase juuttui, ja toinen hyökkäys estettiin Kedumimin siirtokunnan sisäänkäynnillä. 

PALESTIINALAISET JUHLIVAT hyökkäyksiä Juudean, Samarian ja Gazan kaistan kaduilla. Hamas, Palestiinan Islamic Jihad (PIJ), al-Aqsa Martyrs’ Brigades (AAMB) ja muut terroristijärjestöt kutsuivat niitä ”luonnolliseksi vastaukseksi” Israelin ”rikoksiin” yleensä ja erityisesti Jeninissä. Arabi-muslimimaailma – Bahrain, Saudi-Arabia, Egypti, Turkki ja Jordania – puolestaan tuomitsi hyökkäykset israelilaissiviilejä vastaan. 

Celebration with fireworks in Nablus after the killing spree in Jerusalem (Palestine Online, January 27, 2023)

Celebration with fireworks in Nablus after the killing spree in Jerusalem (Palestine Online, January 27, 2023)

Jatkuva muuntuva väkivalta  

ENSIMMÄINEN INTIFADA (1980-luvun lopulla) luonnehdittiin kansannousuksi ja toinen (vuodelta 2000) oli tunnettu järjestäytyneiden terrorijärjestöjen johdosta. Tällä viimeisellä maaliskuussa 2022 alkaneella kaudella ei ole kumpaakaan näistä piirteistä, ja sitä johtavat paikalliset solut ja ”yksinäisten susien” hyökkääjät. 

MAALISKUUSTA 2022 lähtien on tapahtunut useita tappavia terrori-iskuja, jotka ovat johtaneet 30 israelilaisen kuolemaan. Samaan aikaan on myös kuollut 150 palestiinalaista, vaikka yli 90 prosenttia osallistui johonkin taisteluun. Euro-Med Monitor totesi, että Länsirannalla havaittu palestiinalaisten kuolemantapausten määrä kasvoi 82 prosenttia vuonna 2022 vuoteen 2021 verrattuna, ja lähes viisinkertainen (491 %) verrattuna vuoteen 2020.

Palestiinalaiset aiempaa valmiimpia väkivaltaan

PALESTIINALAISTEN Ramallahissa sijaitseva tutkimuslaitos (Palestinian Center for Policy and Survey Research – PCPSR)  julkaisi 13.12.2022 yleisen mielipidetutkimusraporttinsa vuoden 2022 viimeiseltä vuosineljännekseltä. Tulosten mukaan palestiinalaisyleisön tuki ”aseelliselle taistelulle” Israelia vastaan, aseellisen intifadan paluu, ”aseistetut hyökkäykset” Israelin sisällä Israelin siviilejä vastaan ja tuki palestiinalaishallinnon ”aseistetuille ryhmille” kasvoi kolmanteen neljännekseen verrattuna, erityisesti Juudeassa ja Samariassa. Myös ”aseistetuille ryhmille” [kuten Lion’s Den -terroriverkostolle] myönnettiin ylivoimaista tukea (72 %), mutta yli puolet sanoi olevansa huolissaan siitä, että se johtaisi yhteenotoihin ryhmien ja PA:n turvallisuuspalvelujen välillä. 

ISRAELIN SISÄLLÄ tehtyjen terrori-iskujen tuen kasvu on erityisen merkittävää, ja havainnot ilmeisesti osoittavat palestiinalaisyleisön suuntausta kohti ääriliikkeitä, erityisesti Juudeassa ja Samariassa.

TULOKSILLE annettiin useita mahdollisia syitä, muun muassa Israelin uuden oikeistohallituksen muodostuminen, Palestiinan ”aseistettujen ryhmien” ja IDF:n välisten sotilaallisten yhteenottojen kärjistyminen Samariassa, erityisesti maaliskuun 2022 tapahtuman jälkeen, ja Palestiinalaisten uhrien ”ennennäkemätön määrä” yhteenotoissa Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa. Kuitenkin, kun Gazan kaistan asemaa verrataan Juudeassa ja Samariassa, käy selväksi, että Juudeassa ja Samariassa julkinen tuki väkivaltaan ja hyökkäyksiin Israelin alueella on lisääntynyt. 

Epilogi

ISRAELIN TURVALLISUUSLÄHTEET olettavat, että viimeiset hyökkäykset saivat vaikutteita viimeaikaisista Jeninin tapahtumista. Israelin poliisi pelkää myös mahdollisia uudisasukasnuorten ns. price tag-iskuja israelin arabeja vastaan.  Pääministeri Netanjahu vaati malttia välittömissä kommenteissaan. “Kehotan ihmisiä olemaan ottamatta lakia omiin käsiinsä.”

USAN ULKOMINISTERI BLINKEN vihjasi 30.1.23 Yhdysvaltojen huoleen Israelin uuden hallituksen politiikan suunnasta. Tämän tulkittiin laajalti vaativan Israelin varovaisuutta oikeuslaitoksen uudistuksessa. Blinken korosti Yhdysvaltain ja Israelin yhteisiä arvoja sanoen: ”Tämä sisältää tukemme demokratian ydinperiaatteille ja instituutioille, mukaan lukien ihmisoikeuksien kunnioittaminen, kaikkien yhdenvertainen oikeudenkäyttö, vähemmistöryhmien yhtäläiset oikeudet, oikeusvaltio, vapaa lehdistö , vankka kansalaisyhteiskunta.”

NÄHDÄKSENI turvallisuustilanne Israelissa ja Palestiinalaishallinnon alueilla ei ole lähiaikoina paranemassa.  Toisaalta Israelin uusi hallitus kiristää etnisten ryhmien sekä uskonnollisten ja sekulaarien ryhmien suhteita sekä ottaa käyttöön aiempia kovempia toimia Länsirannalla, toisaalta Länsirannan arabiasukkaiden valmius aseelliseen väkivaltaan näyttää olevan kasvussa ja tämä kasvu alkoi jo ennen Israelin nykyhallitusta.

Lähteenä mm: The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center , BICOM ,


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

Advertisement

One comment on “Väkivalta ja sen hyväksyntä kasvussa Länsirannalla

  1. Ariel Rusila
    04/02/2023

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 04/02/2023 by in Ajankohtaista, Israel, Puolustus and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 387 tilaajien joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: