Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israelin hallitus heikentää maansa puolustuskykyä [Op-Ed]

The former intelligence official said that Israel: ”Does not need a nuclear bomb to be destroyed… our state has decided to experience a self-destruction method.” (Ex-Mossad Chief Tamir Pardo)

Israelin hallituksen jatkaessa oikeudellista uudistuspolitiikkaansa ja sen vastaisten massaprotestien jatkuessa eri puolilla maata on Israelin turvallisuus ja puolustuskyky heikkenemässä kolmen eri tekijän kautta:  

  1. Viime mielenilmauksiin on yhtynyt joukko reserviläisiä Israelin armeijan eliittiyksiköistä.  Reserviläiset tekivät kolmipäiväisen oikeusreformeja vastustavan marssin tukkien liikenteen Tel Avivin ja Jerusalemin välillä. 
  2. Jos Israelin hallitus ja Korkein oikeus joutuvat keskinäiseen konfliktiin oikeusreformeista asettunevat Israelin armeija, poliisi ja turvallisuusviranomaiset kiistassa Korkeimman oikeuden puolelle.
  3. Yhdysvallat uhkaa rajoittaa tiedusteluyhteistyötä Israelin kanssa hallituksen ääriainesten takia.

Jerusalem Post on haastatellut lukuisia entisiä IDF:n huippuvirkamiehiä siitä, mitä on tapahtunut ja mitä pitäisi tapahtua koskien oikeudellisen uudistuskeskustelun vaikutuksia reserveihin ja maan turvallisuuteen sekä siitä, miten kaikki järjestyy.

MILITARY RESERVISTS, on a three-day walk to Jerusalem, hold flags as they block the main highway from Jerusalem to Tel Aviv in protest against the government’s proposed judicial reforms. (credit: REUTERS/AMIR COHEN)

Pessimistinen ennuste

“If there is a conflict between the government and the High Court, the IDF chief, the Shin Bet chief and the police chief will all stand by the High Court.” (Ilan Paz)

Pessimistisin virkamiehistä oli prikaatinkenraali (Ret.) Ilan Paz, entinen Juudean ja Samarian siviilihallinnon johtaja ja entinen Israelin laivaston eliitti komandoyksikkö Shayetet 13 -yksikön apulaispäällikkö. 

Paz varoitti, että ”jos hallitus jatkaa oikeudellista vallankumousta kohden epädemokraattista valtiota, niin monissa keisissä yksiköissä ei ole IDF:n reserviläisiä, eikä erikoisjoukoissa taistelijoita. Kysyttäessä, kuinka reserviläisten asenne vaikuttaisi turvallisuuteen, hän vastasi: ”Mikä on merkitys Israelin turvallisuuskyvylle? Täydellinen katastrofi.”

Viitaten presidentti Isaac Herzogin edistämään kompromissiin, Paz sanoi: ”En usko, että hän voi lopettaa mielenosoituksia. Protestit eivät hyväksy mitään muuta kuin oikeudellisen uudistuksen täydellistä peruuttamista, toisin kuin kosmeettisia muutoksia.” Lisäksi hän totesi: ”Pääministeri ei ole sellainen ihminen, joka suostuu kompromissiin. Tällä on erityisiä seurauksia koalitiolle ja Netanjahulle henkilökohtaisesti.”…Olemme perustuslaillisen kriisin partaalla muutaman viikon sisällä.”

Paz arvioi, että jos hallituksen ja korkeimman oikeuden välillä on ristiriita, ”IDF:n päällikkö, Shin Betin päällikkö ja poliisipäällikkö seisovat kaikki korkeimman oikeuden rinnalla.”

Paz sanoi, että Israel voi kohdata enemmän terrorismia Länsirannalta ja enemmän hyökkäyksiä rajoilla, kun monet Israelin viholliset päättävät testata, ovatko sen turvallisuusjoukot nyt aiempaa heikompia.

Demonstration in Tel Aviv March 4 2023 credit: Or Adar

Hieman toiveikkaampia sävyjä

“when a trend like this is evolving, they think maybe they will get an order from above which is problematic, which is on the fence of being legal or which is clearly illegal or which is even grossly illegal.” (Gadi Shamni)

IDF-kenraalimajuri (ret.) Gadi Shamni oli myös erittäin kriittinen Netanyahua kohtaan ja erittäin huolestunut, mutta hieman toiveikkaampi kuin Paz.

Hän sanoi, että “IDF:n reserviläiset – ilmataisteluyksiköistä, tiedustelujoukon yksiköstä 8200, Maglanin erikoisjoukoista ja muista – olivat nostaneet punaisen lipun hallitukselleKuitenkaan vielä ei ole ollut tilannetta, jossa yksikkö ei olisi saapunut tehtäviinsä. Mutta jos oikeudellinen uudistus jatkuu, meillä on ongelma.”

Kysyttäessä, mitä hän ajattelee puolustusministerin ja Likud MK:n Yoav Gallantin ponnisteluista reserviläisten puolesta ja oliko Gallant puolustanut reserviläisiä tarpeeksi voimakkaasti, hän sanoi, että Gallant ”on eri asemassa. Hän on velvollinen tekemään todella paljon. Hän ei voi antaa IDF:n työntyä politiikkaan. Ja hänen on osoitettava, että hänen antamansa määräykset eivät perustu politiikkaan, vaan pikemminkin vain puolustusnäkökohtiin. Gallantin toiminta pitäisi suunnata sisäänpäin. Hänen pitäisi puhua komentajille ja vähemmän ulkomaailmalle. Jos asiat pahenevat, hänen on toimittava pitääkseen IDF:n poissa myrskyn silmästä.

Mitä tulee kansallisen turvallisuusministeri Itamar Ben-Gvirin vaikutukseen poliisiin, mukaan lukien rajapoliisi, Shamni sanoi tilanteen olevan paljon vakavampi kuin Gallantin tapauksessa varoittaen, että Ben-Gvir houkuttelee joitakin korkeimpia poliisiviranomaisia ryhtymään toimiin poliittisella tavalla. Shamni totesii, että rajapoliisi kuuntelee edelleen IDF:n komentajia eikä Ben-Gviriä, ja että nykyinen keskustelu ei luultavasti pääse pisteeseen, jossa IDF:n yksiköt Länsirannalla olisivat vähemmän tehokkaita.

Shamni ennusti, että jos korkeimman oikeuden ja hallituksen välillä on perustuslaillinen kriisi, ”IDF:n päällikkö ja kaikki muut turvallisuuspäälliköt seuraavat Korkeinta oikeutta. Korkein oikeus määrää, mikä on laki. IDF ei voi toteuttaa laittomia käskyjä, puhumattakaan sellaisista, jotka ovat törkeän laittomia.” Poliitikot antavat toisinaan määräyksiä, jotka ovat lain vastaisia, ja Shin Betin tai Mossadin johtaja sanoi heille: Ei, emme voi tehdä sitä, koska se on lain vastaista.”

Säröilyä Yhdysvaltain kanssa

Intelnewsin mukaan Washington oli viime kuussa suuresti järkyttynyt, kun Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun koalitiohallituksen johtavat kovan linjan kannattajat yrittivät boikotoida Israelin ja Palestiinan viranomaisten välisiä neuvotteluja Jordaniassa. Neuvottelut, joita Yhdysvallat sponsoroivat, olivat Washingtonin yritys lieventää palestiinalaisten ryhmittymien ja israelilaisten uudisasukkaiden välistä väkivaltaa miehitetyillä alueilla.

3. maaliskuuta 2023 USAn asevoimien komentaja kenraali Mark Milley yllätti Israelin turvallisuusviranomaiset saapessaan Israeliin aiemmin ilmoittamattomalle vierailulle. Kenraali Milleyn vierailun virallinen tarkoitus oli keskustella ”turvallisuusyhteistyöstä” Israelin ja Yhdysvaltojen välillä. Kenraali Milley ei esittänyt julkisia huomautuksia tavatessaan puolustusministeri Yoav Gallantin ja Israelin puolustusvoimien kenraaliluutnantti Herzl Halevin. Kuitenkin Al-Monitorin mukaan kenraali Milleyn huomautukset israelilaisille kollegoilleen olivat luonteeltaan ”ennennäkemättömiä”. Uutislehti lainasi anonyymiä israelilaista turvallisuusvirkailijaa, joka sanoi, ettei hän muista, milloin amerikkalaiset liittolaisemme puhuivat meille tällä tavalla. Nimettömän virkamiehen mukaan kenraali Milleyn huomautuksiin sisältyi lause ”sinun on päätettävä, kummalla puolella olet”. Amerikkalainen sotilasviranomainen kertoi myös israelilaisille, että ”jos haluat jatkaa keskustelua meille, teidän on rauhoitettava [palestiinalaiset] alueet”.

Kenraali Milley viittasi Washingtonin huoliin siitä, että useat Israelin koalitiohallituksen kovan linjan kannattajat – muun muassa kansallinen turvallisuusministeri Itamar Ben-Gvir ja valtiovarainministeri Bezalel Smotrich – ovat kieltäytyneet tuomitsemasta useita yöaikaan aseellisia pogromeja vastaan. Yhdysvaltain hallitus on tehnyt viime viikkoina selväksi, että se ei legitimoi kovan linjan elementtejä Netanyahun hallinnossa, jonka se pitää vaarallisina alueelliselle vakaudelle.

Yhdysvaltain tiedotusvälineissä viikonlopun aikana julkaistut raportit varoittivat, että Washington ”saattaa viime kädessä joutua harkitsemaan uudelleen rooliaan Israelin tärkeimpänä – ja usein järkymättövimpänä – liittolaisena”. Eräs israelilainen entinen turvallisuusviranomainen kertoi Al-Monitorille, että ”läntisten tiedustelupalveluiden on alkanut tuntua epämukavalta jakaa arkaluontoisia tiedustelutietoja Israelin kanssa, koska he tietävät, että ääriainekset, kuten Ben-Gvir ja Smotrich, ovat Israelin kabinetissa. Ja me ymmärrämme heitä.”

Lopuksi

Entinen Mossadin päällikkö Tamir Pardo varoitti 10.3.2023, että Israelia uhkaa nyt ”katastrofaalinen” ja ”ennennäkemätön” vaara, MEMO raportoi. ”Israel saavutti erittäin vaarallisen tilanteen sisäisen eriytymisen suhteen, jonka syynä on oikeistolainen suunnitelma heikentää oikeusjärjestelmää ja muuttaa maa diktatuuriksi…Olen 70-vuotias. En ollut koskaan uskonut, että pääsemme tähän pisteeseen. Tämä on eksistentiaalisin vaara itsenäisyyden jälkeen.” Entinen tiedusteluviranomainen sanoi myös “ettei Israel tarvitse ydinpommia tuhoutuakseen… valtiomme on päättänyt kokeilla itsetuhomenetelmää.”

Op-Ed?

Tämänkin kirjoituksen julkaisen Op-Ed viitteellä enkä niinkään uutisena koska se edustaa henkilökohtaisia ehkä puolueellisia näkemyksiäni. Näkökulmani Israelin politiikassa ei sinänsä pohjaa niinkään sekulaariin keskustavasemmistolaisuuteen vaan enemmän siihen on vaikuttanut kokemukseni Israelin armeijan vapaaehtoisjoukoissa. IDF on eri kyselyiden mukaan merkittävin ja arvostetuin israelilaisia yhdistävä instituutio, Knesset ja hallitus ovat arvostuksessa kaukana takana. Israelin armeijalla on hyvin tarkka eettinen koodi varushenkilöistä kenraaleihin ja katson sen olevan IDF:n suurin vahvuus. Alimmallakin tasolla sotilas voi aina kieltäytyä laittomiksi näkemistään tai eettisen koodin vastaisista käskyistä. Edelleen eliittiyksiköihin tai upseerivirkoihin pyrkivät käyvät läpi monivaiheisen, tiukan ja myös muihin kuin fyysisiin ominaisuuksiin tai tekniseen osaamiseen liittyvän karsinnan. Näiden kokemusten myötä pidän armeijaa paljon suuremmassa määrin Israelin demokratian turvaajana kuin päiväpoliittisella taktikoinnilla kulloinkin valtaanpäässeitä poliitikoita.

Lähteenä mm: JerusalemPost, Intelnews , MEMO,

Aiemmin aiheesta:


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

Advertisement

One comment on “Israelin hallitus heikentää maansa puolustuskykyä [Op-Ed]

  1. Ariel Rusila
    25/03/2023

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 25/03/2023 by in Ajankohtaista, Politiikka, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 387 tilaajien joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: