Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

INSS:n strateginen Israel analyysi 2023

The Institute for National Security Studies (INSS) käynnistää ja harjoittaa innovatiivista, relevanttia ja korkealaatuista tutkimusta, joka muokkaa julkista keskustelua Israelin kansallisen turvallisuuden asialistalla olevista kysymyksistä ja tarjoaa politiikka-analyysejä ja suosituksia päätöksentekijöille, johtajille ja strategiselle yhteisölle. Israelissa ja ulkomailla. Osana tehtäväänsä se on sitoutunut rohkaisemaan uusia ajattelutapoja.

Reaktiona vuoden 1973 Jom Kippurin sotaan Tel Avivin yliopisto päätti perustaa turvallisuustutkimuksen keskuksen  – INSS:n. Useat henkilöt yliopistoyhteisössä ja sen ulkopuolella esittivät, että yksi mahdollinen syy Israelin yllätykseen 6. lokakuuta 1973 oli se, ettei mikään Israelin laitoksen ulkopuolinen laitos ollut ottanut vastuuta arvioida lähtökohtia, joihin hallituksen politiikka perustui; lähtökohtia, jotka ohjasivat myös Israelin puolustusjärjestelmän suunnittelua ja toteuttamista. Jos tällainen tutkimuslaitos olisi ollut olemassa, se olisi saattanut kyseenalaistaa oletukset, jotka johtivat tiedustelupalvelun arvioon, jonka mukaan sota oli epätodennäköistä.

Nyt INSS on julkaissut uusimman strategisen analyysinsa (Strategic Analysis for Israel 2023) .

INSS:n mukaan vuotta 2022 katsottaessa voidaan selvästi havaita keskeisten globaalien ja sisäisten trendien kiihtymisen, jotka asettavat vakavia haasteita Israelin kansalliselle turvallisuudelle ja vaativat nykyisten politiikkojen tarkistamista. Prosesseista, jotka ottivat jyrkän käänteen, erottuu kolme:

  1. Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kiristynyt kilpailu, joka on muuttunut kahden suurvallan väliseksi avoimeksi konfliktiksi, josta on tullut globaalin geopoliittisen areenan avaintekijä.
  2. Venäjän Krimin niemimaan liittämisen jälkeen vuonna 2014 kiihtynyt sota Ukrainaa kohtaan muuttui vuosi sitten täysimittaiseksi sodaksi ja kaatoi yhdellä iskulla mantereella toisen maailmansodan jälkeen hallinneen Pax Europaean.
  3. Iranin hellittämätön pyrkimys sotilaallisiin ydinvoimavaroihin, jotka edenivät siihen pisteeseen, että Iranista tuli tosiasiallinen ydinkynnysvaltio ilman JCPOA-sopimuksen rajoituksia ja ilman uskottavaa sotilaallista pelotteita Yhdysvalloista.

Tärkeimmät johtopäätökset, jotka syntyvät Israelin strategisesta analyysistä 2023:

  • Yhdysvaltoihin suhteiden ylläpitämisen ja vahvistamisen kriittisyys yleisenä organisointiperiaatteena Israelin ulko- ja turvallisuuspolitiikan muotoilussa, erityisesti Iranin uhan osalta.
  • On välttämätöntä tunnustaa Israelin jakavien suuntausten vaaralliset seuraukset ja palestiinalaisiin kohdistuvat suuntaukset, ja näin ollen kiireellinen tarve etsiä uusia strategioita.

Koska koko arviointi sisältää 96 sivua, alla ovat vain tiivistelmät/infografiat pääluvuista ja koko analyysi tästä linkistä:

Strategic Analysis for Israel 2023 

Source: INSS


Tämä kirjoitus on käännös englanninkielisestä artikkelistani joka ensinnä ilmestyi Conflicts by Ariel Rusila -blogissa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 29/03/2023 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 387 tilaajien joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: