Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Iranin ydinohjelmasopu ja Israel

israel_iran_nuclear18 kuukauden tiiviiden neuvottelujen jälkeen Iran ja P5+1 ryhmä (Kiina, Venäjä, Ranska, Britannia, USA + Saksa) pääsivät lopulta yliajalla alustavaan sopimukseen Iranin ydinohjelmasta torstaina 2 huhtikuuta 2015;  lopullinen sopimus on tarkoitus aikaansaada 30. kesäkuuta 2015 mennessä.  Virallinen Israel on vastustanut sopimusta liian lievänä Iranin suhteen joskin eriäviäkin mielipiteitä esiintyy.

original

Alustavan sopimuksen keskeinen sisältö on Iranin ydinjalostuskapasiteetin rajoittaminen ja Iranille asetettujen sanktioiden poistaminen.  Keskeisiä elementtejä ovat mm seuraavat:

 • YK peruuttaa kaikki Irania koskevat pakotteensa
 • Iran rajoittaa uraanin jalostusasteen 3.67 %:iin (ydinaseet vaatisivat 90 %:sta uraania) joka kuitenkin mahdollistaa ydinpolttoaineen rauhanomaisen käytön.
 • Iran pienentää uraanivarastonsa 10 tonnista 300 kg:aan.
 • Iran pienentää sentrifugiensa määrää 19 000:sta 6 104:ään kiihdyttimeen.
 • Iran muuntaa ydinlaitoksiaan tutkimus- ja rauhanomaiseen käyttöön.
 • IAEA:n tarkastajat saavat vapaan pääsyn kaikkiin Iranin ydinohjelman laitoksiin.

Alustavan sopimuksen jatkokehittämisen ja toteuttamisen mahdollisina riskeinä voisi mainita seuraavat:

 • Vaikka lopullinen sopimus valmistuisikin aikataulussaan vievät sanktiot lopulta päättävät tarkastukset ja raportoinnit aikaa jolloin Iranin tulo maailman energiamarkkinoille vienee jopa vuoden tai enemmän.
 • Iranin energiasektoriin kohdistuu nyt 12 eri sanktiota ja rahoitussektoriin 20 pakotetta.  Alustava sopimus ei anna viitteitä missä järjestyksessä pakotteita poistetaan.
 • Yhdysvaltain sisäpoliittinen tilanne ja valmistautuminen vallanvaihdokseen seuraavissa presidentinvaaleissa saattaa johtaa siihen ettei sopimusta ratifioida, sanktioita Yhdysvaltain taholta poisteta tai jopa siihen että uusi hallinto peruu sopimuksen.
 • Riskinä vielä on että Iran sopimuksesta huolimatta jatkaa ydinaseiden kehitystä ja/tai Israel tekee ennaltaehkäisevän ilmaiskun Iranin ydinlaitoksiin joka tapauksessa.

How-Israel-can-strike-Iran-

Israel on voimakkaasti vastustanut vuosikausia nyt solmittua alustavaa sopimusta jo ennen viime maaliskuun knessetin vaaleja ja vaalivoittaja entinen ja todennäköisesti tuleva pääministeri Benjamin Netanyahu vastustaa sitä edelleen koska hänen mukaansa sopimus mahdollistaa Iranille ydinaseiden jatkokehittämisen.  Näkemyserot Iranin ydinohjelmasta ovat pääsyy Israelin ja Yhdysvaltain nykyhallinnon heikentyneisiin keskinäisiin suhteisiin.

Israelissa on esitetty myös lievempiä näkemyksiä joiden mukaan sopimus on odotettua parempi ja sen kanssa on mahdollista elää.  Edelleen on huomautettu että sopimuksella saavutetaan vastaava Iranin ydinaseohjelman hidastus kuin ilmaiskulla olisi mahdollisuus saada aikaan.

Israelin ja aiemmin Iranin Israelia koskevista kovista lausunnoista huolimatta mielestäni kannattaa ottaa huomioon seikka että vielä tänä päivänäkin juutalaisilla on tunnustettu asema Iranissa.  Ensimmäiset juutalaisyhteisöt saivat turvapaikan noinn2700 vuotta sitten silloisesta Persiasta. Israelin valtion perustamisen aikaan (1948) Iranin alueella asui 140 000 -150 000 juutalaista;  islamilaisen vallankumouksen jälkeen määrä laski ollen nyt 8 000 – 25 000.  Vaikka juutalaiset kokevat Iranissa syrjintää on heillä virallisesti tunnustettu vähemmistöasema ja uskonnonvapaus ja Iranin parlamentissa juutalaisille on varattu edustajanpaikka.  Tänään esimerkiksi Teheranissa on 11 toimivaa synagoogaa, heprealaisia kouluja, kaksi kosher ravintolaa, juutalaisten vanhainkoti ja hautausmaa.

YusefAbad_synagogue_Tehran

YusefAbad synagooga Teheranissa.

Jos tämä viimeisin alustava sopimus Iranin ydinohjelmasta toteutuu ja sitä jopa toteutetaan niin mielestäni kyseessä on win-win ratkaisu kaikille osapuolille Saudi Arabia mahdollisena poikkeuksena.  On hyvä myös kysyä mikä olisi parempi vaihtoehto? Nähdäkseni sota, sanktioiden jatkaminen tai ilmaisku olisivat huomattavasti huonompia lopputulemia.  Iranin ydinlaitosten ollessa huomattavalta osalta maan alla suojassa jopa bunkkeripommeilta voisivat ilmaiskut parhaimmillaankin viivästyttää ydinohjelmaa sen mikä nyt on mahdollisuus saavuttaa sopimusteitse.  Iran puolestaan voi jatkaa ydinohjelman hyödyntämistä rauhanomaisiin tarkoituksiin kyeten samalla kehittämään nyt pakotteiden rajoittamaa talouttaan.

Aihetta käsittelen laajemmin pääblogini kirjoituksessa

Iran Nuke Deal And Israel

Liite 1: Sopimustulkintoja

Tässä EU:n esittelemä teksti ja tässä  White Housen versio – tulkinta poikkeaa versioiden välillä kuten  Iranin ulkoministeri osoittaaLopuksi laajempi taustoitus Wikipediassa.

 

Liite 2: Aiemmat kirjoitukseni aiheesta:

Iran Nuke Deal Enables The Détente

End Game Approaches on Nuclear Iran

Iran’s nuclear program at the crossroads

ks myös:

Iranians And Israeli Instead Of Israel Vs. Iran

[Artikkelin ensijulkaisu Ariel –sivustolla]

 

4 comments on “Iranin ydinohjelmasopu ja Israel

 1. Ari Rusila
  05/04/2015

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2015 | Ariel

 3. Päivitysilmoitus: WWW Israel 2015 | Ariel

 4. Päivitysilmoitus: Israel ja Iran lääketieteellisessä yhteishankkeessa | Ariel

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 05/04/2015 by in Talous ja yhteiskunta and tagged , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 387 tilaajien joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: