Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Egyptin kaasulöytö vauhdittanee myös Israelin Leviathania

Eni_SpA.svgItalialainen ENI energiayhtiö on löytänyt jättiläismäisen suuren kaasuesiintymän Egyptin talousvesiltä. Zohr 1X NFW –niminen esiintymä sijaitsee parisataa kilometriä Niilin suistosta pohjoiseen itäisellä Välimerellä ns ’Shorouk Block’ssa jonka hyödyntämisestä ENI teki vuonna 2014 sopimuksen Egyptin energiaministeriön ja Egyptin kaasuyhtiö EGAS’n kanssa kansainvälisen tarjouskilpailun jälkeen. (Lähde ja lisää: ENI )

Kyseessä on Välimeren suurin tunnettu kaasuesiintymä käsittäen 849 biljoonaa kuutiometriä (b.cu.m), aimpi suuruusennätys oli Israelin ‘Leviathan’ esiintymä 621 b.cu.m. ENI on Italian valtion 30 %:sti omistama yhtiö joka on toiminut Egyptissä jo vuodesta 1954 lukien ollen lisäksi Afrikan suurin öljyn ja kaasuntuottaja. ENI sanoo pyrkivänsä tuotannon aloittamiseen mahdollisimman pian.

36c848a6-4f22-11e5-b029-b9d50a74fd14Israelin osalta Egyptin kaasulöytö on sulkemassa ns. ’mahdollisuuksien ikkunaa’; Leviathan esiintymän hyödyntäminen on ollut hyvin hidasta johtuen Israelin kilpailulainsäädännön hankkeelle asettamista rajoituksista. Yhtenä ajatuksena on ollut, että Israelista myytäisiin kaasua Egyptiin ja alustavat sopimukset on jo tehty Tamar –esiintymän 71 b.cu.m:n kaasunerän myynnistä espanjalaisen ’Union Fenosa’n Egyptissä sijaitsevalle nesteytetyn kaasun jalostamolle ja edelleen on sovittu Leviathanin 105 b.cu.m:n kaasuerän myynnistä British Gas LNG:n jalostuslaitokselle niinikään Egyptissä. Lisäksi on tehty aiesopimus Jordanian kansallisen sähköyhtiön kanssa toimittaa Leviathanista 45 b.cu.m Jordaniaan.

Levuathania koskevat lainsäädännölliset seikat on nyt sovittu ja on oletettavissa, että ENI:n löytö tulee vauhdittamaan tämän Israelin suurhankkeen toimeenpanoa. Israelilla on nyt kuitenkin muutaman vuoden etumatka hankkeen teknisissä valmisteluissa. (Lähde: Jerusalem Post )

Maaliskuussa 2013 Israel jo solmi 20 vuoden sopimuksen Gazpromin kanssa Israelin nesteytetyn maakaasun markkinoinnista vahvistaen venäläisten asemaa globaaleilla LNG markkinoilla kun taas Israelilla puolestaan on mahdollisuus myydä kaasunsa sellaisenaan putkia myöten tai sähköksi tuotettuna korkeajännitelinjaa myöten Eurooppaan, tai sitten nesteytettynä maailmanmarkkinoille. Aiheesta tarkemmin kirjoituksessa Realpolitik: The Energy Triangle As Game Changer For The Eastern Mediterranean josta tiivistelmä suomeksi Energiakolmiosta itäisen Välimeren Game Changer

Nimetön (35)

10 comments on “Egyptin kaasulöytö vauhdittanee myös Israelin Leviathania

 1. Ari Rusila
  01/09/2015

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Ari Rusila
  06/09/2015

  Päivitys: PM Netanyahun päätös kiirehtiä Levithanin toteutusesteiden purkua johtunee siitä, että Israelin tiedustelu oli saanut tiedon Egyptin kaasulöydöstä kaksi viikkoa ennen sen julkistamista. Edelleen italialaisasiantuntijat arvioivat Egyptin megakentän olevan valmis tuotantoon aikaisintaan v. 2025 kun taas Leviathanin arvioitu käyttöönotto on 2018-2019. Täten Egypti voi olla israelilaiskaasun varteenotettava asiakas omasta kaasulöydöstään huolimatta.

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Golanin kukkuloilta valtava öljylöytö | Ariel

 4. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2015 | Ariel

 5. Päivitysilmoitus: Leviathan kaasukentästä investointipäätös | Ariel

 6. Päivitysilmoitus: EastMed kaasuputkihanke etenee | Ariel - Israelista suomeksi

 7. Päivitysilmoitus: Kaasua Israelista Egyptiin | Ariel - Israelista suomeksi

 8. Päivitysilmoitus: Kaasua Israelista Egyptiin | Ari Rusilan Konfliktit

 9. Päivitysilmoitus: EastMed kaasuputkihanke toteutumassa | Ariel - Israelista suomeksi

 10. Päivitysilmoitus: Itäisen Välimeren Kaasufoorumi | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 01/09/2015 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 388 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: