Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Venäjä muutti itäisen Välimeren voimatasapainon

info-centre-russ-syri-iran-irak1Itäisen Välimeren voimatasapaino koki syys-lokakuussa merkittävän muutoksen Venäjän aloitettua hyökkäykset ISIS –joukkoja vastaan. Venäjä on nousemassa alueen merkittävimmäksi sotavoimaksi ja se on ryhtynyt johtamaan Kiinasta, Iranista, Irakista ja Syyrian nykyhallinnosta koostuvaa liittoutumaa ja operaatioita maalla, merellä ja ilmassa. Israelin kannalta tämä merkitsee tähänastisen täydellisen toimintavapauden rajoittamista tulevissa ilmaiskuissa Syriaan ja Libanoniin. Voimatasapainon muutosta kuvaa myös se, että maailman suurin sukellusvene, Dmitri Donskoy (TK-208), on saapumassa vahvistamaan Venäjän asevoimia Syyriaan. Aluksessa on 20 Bulava (SS-N-30) mannertenvälistä ballistista ohjusta sisältäen jopa 200 MIRV ydintaistelukärkeä.

logoSeuraavassa eräitä Debkafilen esiinnostamia aktiviteetteja suhteessa ISIS’iä vastaan käytävässä taistelussa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter on ohjeistanut Pentagonia perustamaan Syyriassa toimivien USAn ja Venäjän joukkojen välisen viestintäkanavan konfliktien ja onnettomuuksien välttämiseksi ilmaoperaatioissa. Aiemmin Israel ja Venäjä ovat muodostaneet vastaavassa tarkoituksessa yhteydenpitomekanismit. Israelin puolustusministeri Moshe Ya’alon on kuitenkin todennut Israelin pidättävän oikeuden etujensa ja suvereniteettinsa puolustamiseen sekä kehittyneen aseistuksen tai kemiallisten aseiden siirtämisen estämiseksi terroristiryhmille, erityisesti Hezbollahille.

99c7a03c38e5a397b08eff8b403ff1137a6b77fcd138ce591994838fc80f8798Kiina vahvistaa osaltaan Venäjän johtamaa liittoutumaa, jota kutsutaan nimellä 4 +1, eli Iran, Venäjä, Kiina ja Syyria vahvistettuna Hezbullahilla. Debkafilen mukaan Kiinan lentotukialus Liaoning-CV-16 on jo ankkuroinut Tartusin satamaan Syyriassa suojanaan lisäksi kiinalainen ohjus-alus. Kiina lähetti Syyriaan laivueen J-15 Flying Sharks hävittäjiä, Z-15 F sukellusveneiden tuhoamis-helikoptereita sekä Z-18 I helikoptereita, sekä lisäksi 1000 sotilasta taisteluihin Venäjän joukkojen rinnalla. Lentotukialuksen J-15 hävittäjäpommittajat liittyvät Venäjän ilmaiskukampanjaan Syyriassa.  [Huom! Tälle tiedolle ei ole laajempaa vahvistusta.]

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti Venäjän harkitsevan Irakin pyyntöä tehdä ilmaiskuja ISIS’ä vastaan Irakissa. Irakin pääministeri Haider al-Abadi sanoi [1.10.2015] toivovansa venäläisjoukkoja Irakiin; tämä antaisi Venäjälle myös mahdollisuuden hoitaa 2 500 tsetseenimuslimia jotka pääministerin mukaan taistelevat ISIS’n riveissä Irakissa. Irakin maantieteellinen asema on hyvin keskeinen meneillään olevassa operaatiossa koska ISIS’a vastaan Syyriassa tehtäviä iskuja heikentää terroristien pakomahdollisuus valtateitä Irakiin. Venäjä on ottanut täyden aloitteen lähi-idässä. Venäjä, Iran, Irak ja Syyria ovat perustaneet operaatioilleen yhteisen informaatio- ja analyysikeskuksen Bagdadiin toimintojensa koordinoimiseksi. Irakin armeija pääesikunta vahvisti järjestelyn 3.10.2025. Edelleen Irak on antanut Venäjän käyttöön Al Taqaddum lentotukikohdan Habbaniyah’ssa, 74 km länteen Baghdadista. (Lähteenä Debkafilen lisäksi mm SyrianFreePress )

Nimetön (42)Israelin arabeista koostunut ryhmä on IDF:n ja poliisin toimesta pidätetty epäiltynä liittymisestä ISIS’iin ja suunnitelmista tehdä terrori-iskuja IDF:ea ja poliisia vastaan. Nasaretin piirioikeuteen toimitetussa syytteessä todetaan epäiltyjen luoneen yhteydet ISIS’n agentteihin Syyriassa, ostaneen laittomasti aseita ja aloittaneen valmentautumisen tulevia iskuja varten. Suunnitelmissa oli käyttää aseita ja pommeja hyökkäyksissä poliisiasemille ja IDF:n tukikohtiin maan pohjoisosissa.

Lisää aiheesta myös kirjoituksessa Israel ja Venäjä koordinoivat toimiaan Syyriassa

Nimetön (41)

5 comments on “Venäjä muutti itäisen Välimeren voimatasapainon

 1. Ari Rusila
  05/10/2015

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Israelin ja Venäjän Syyriakoordinaatio toimii | Ariel

 3. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2015 | Ariel

 4. Päivitysilmoitus: Venäjä ei evakuoinut Syyriaa – päinvastoin Iskander-M saapui | Ariel

 5. Päivitysilmoitus: Netanyahu Kremlissä Syyrian tiimoilta | Ariel

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 04/10/2015 by in Puolustus and tagged , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: