Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

‘Vihan päivä(t)’ Länsirannalla ja Gazassa

Nimetön (47)Kulunut viikonloppu oli poikkeuksellisen verinen Juudeassa ja Samariassa [Länsirannalla] lukuisten puukotusten, päälleajojen ym terrori-iskujen ja niitä vastaan puolustautumisen seurauksena. Lisäksi väkivaltaisuudet laajenivat myös Gazaan jossa on jo väläytelty uuden kolmannen intifadan alkua. Israelin poliisivoimat ovat saamassa ja ehkä osin jo saaneetkin valtuutuksen kovempien keinojen käyttöön väkivallan hillitsemiseksi.

Jerusalem Post’n raportin mukaan arabiterroristit haavoittivat 10 siviiliä ja neljää poliisiupseeria ja edelleen ainakin 11 rajapoliisia ja kymmenittäin arabimellakoitsijoita haavoittui Juudean ja Samarian alueilla viikonvaihteen aikana; kolme arabiterroristia ammuttiin. Poliisin tiedottaja Rosenfeld’n mukaan ”poliisi on tehostanut väkivallan estämiseksi tarkoittamiaan toimia ja nostanut turvallisuuden palauttamisen korkeimmalle tasolle. Poliisiyksiköt saapuvat terrorihyökkäysten aallon aikana hyökkäyskohteeseen lähes välittömästi varmistaakseen, että terroristit on pidätetty, eliminoitu tai surmattu välittömästi. Lisäjoukkoja on lähetetty Vanhaan kaupunkiin ja julkisille paikoille, myös bussi- ja rautatieasemille ja kauppakuskuksiin voidakseen toimia välittömästi tilanteen vaatimusten mukaan”. (Lähde: JPost )

stabbingAlkuviikosta [12.-13.10.2015] levottomuudet näyttävät jatkuvan ja tällä kertaa puukkojen lisäksi ovat hyökkääjät käyttäneet myös käsiaseita. The Times of Israel raportoi, että Jerusalemissa ja Ra’anana’ssa tapahtui useita terrori-iskuja joissa tapettiin kolme israelilaista ja haavoittui useita kymmeniä. Yksi hyökkääjistä ammuttiin ja muut pidätettiin.

Juudean ja Samarian ohella myös Gazassa on puhjennut levottomuuksia. Times of Israel’in mukaan 400 Hamasin ja Jihadin kannattajaa kokoontui perjantaina [9.10.2015] Gazan raja-aidan taakse tarkoituksenaan päästä aidan läpi Israelin puolelle. Sotilaat yrittivät keskustellen hätistellä heidät pois sotilasalueelta, mutta joutuivat lopuksi avaaman tulen kovilla panoksilla mellakan pahetessa. Raporttien mukaan 6 ihmistä sai surmansa ja 19 haavoittui. Sama toistui lauantaina 60 arabin kokoontuessa aidan taakse onnistuen tällä kertaa leikkaamaan siihen aukkoja ja tullen Israelin puolelle. Sotilaat saartoivat tulijat, pidättivät viisi ja ajoivat loput takaisin Gazan puolelle.

Hamas-PR-Strategy-1024x783Gazasta ammuttiin myös kaksi rakettia Israelin puolelle, toinen putosi Eshkolin alueelle, toisen Iron Dome tuhosi Ashkelonin taivaalla. IDF siirtää yhden Iron Dome patteriston Beersheban suojaksi, koska Hamas-johtaja Ismail Hamiyeh sanoo aloittaneensa sodan Israelia vastaan vakuuttaen olevansa valmis siihen. IAF tuhosi joitain rakenteiden lähtö- ja valmistuspaikkoja Gazassa. Viikonlopun levottomuuksissa kuoli yhteensä yhdeksän gazalaista. (Lähde: Jewish Press )

Väkivaltaisuudet ja terrorismi Israelin alueella on lisännyt Hamasin ja Islamic Jihadin kansansuosiota, arvioi Times of Israel analyysissaan. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Hamas voittaisi helposti, presidentti Abbasin suosio on laskenut entisestään ja uhriluvut nostavat ääriainesten suosuota molemmin puolin mutta erityisesti palestiinalaisten keskuudessa. Palestiinalaiset näyttävät lisääntyvästi haluavan toimintaa Israelin kanssa käytävien neuvottelujen sijaan. Edelleen protestit ovat nyt leviämässä myös Israelin sisälle, Israelin arabien keskuudessa, hyötyjänä Israelin Islamistisen liikkeen pohjoinen haara [northern branch of Israel’s Islamic Movement].

Arutz Sheva uutisoi gazalaisten järjestäneen suuria juhlallisuuksia muutamien juutalaisten tappamisen johdosta. Hamas on kunnioittanut hyökkääjiä nimittämällä näitä sankareiksi, kaduilla gazalaiset juhlivat esittelemällä vakiintuneeseen tapaan aseita ja jakamalla makeisia iskulauseiden toiston lomassa.

Tiistaina 13.10.2015 Israelin hallituksen turvallisuuskabinetti hyväksyi joukon toimia terrorin hillitsemiseksi käsittäen mm seuraavia tekijöitä (Lähde: GPO ) :

 • Israelin poliisille myönnettiin oikeus sulkea tiettyjä alueita Jerusalemissa turvallisuustilanteen mukaan,
 • Terroristien kodit tuhotaan eikä niiden jälleenrakennukseen myönnetä lupia,
 • Terroristien omaisuus takavarikoidaan,
 • Terroristien pysyvät oleskeluluvat perutaan,
 • Poliisin kenttähenkilökuntaa lisätään ja julkista liikennettä varten Jerusalemissa rekrytoidaan 300 turvahenkilöä lisää,
 • Armeijan yksiköt vahvistavat poliisia kaupungeissa ja maanteillä,
 • Turvamuuriin liittyville herkille alueille sijoitetaan armeijan yksiköitä ja henkilöstöä vahvistetaan turvamuurilla myös Hebronin alueella

4 comments on “‘Vihan päivä(t)’ Länsirannalla ja Gazassa

 1. Ari Rusila
  14/10/2015

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Länsirannan terrorin 10 valhetta | Ariel

 3. Päivitysilmoitus: Hamasin terrorisolu kiinni Länsirannalla | Ariel

 4. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2015 | Ariel

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 14/10/2015 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 388 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: