Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

IDF löysi datakeskuksen UNRWA:n Gazan päämajan alta

Israelin puolustusvoimat (IDF) ovat paljastaneet Hamasille kuuluvan salaisen maanalaisen datakeskuksen, joka sijaitsee YK:n Palestiinapakolaisten avustus- ja työjärjestön (UNRWA) päämajan alta Gazan kaistalla. Hienostunut palvelin-ja sähkökeskus ja Hamasin IT-henkilöstön majoitustilat, sijoitettiin strategisesti suoraan YK:n viraston kompleksin alapuolelle Gazan kaupungin Rimalin naapurustossa.

UNRWA:n päämajan alla oleva laaja tunnelijärjestelmä oli lähes 20 metrin syvyydessä ja noin700 metriä pitkä; yksi kymmenestä sisäänkäynnistä löytyi UNRWA:n koulun läheltä.

Maanalainen Hamasin palvelinkeskus UNRWA:n päämajan alla Gaza Cityssä, 8. helmikuuta 2024. (Emanuel Fabian / Times of Israel)

UNRWA:n Gazan päämaja sijaitsee Gazan kaupungin arvokkaalla Rimal-alueella, alueella, jolla IDF oli aiemmin toiminut, hajottanut paikallisen Hamas-pataljoonan ja vetänyt joukkonsa pois. Ensimmäisen maahyökkäyksen aikaan Gazan kaupungissa armeija ei ollut löytänyt tai tiennyt paljon Hamasin palvelinkeskuksesta. Mutta uudet tiedustelutiedot, jotka tulivat pääasiassa vangittujen terroristien Shin Bet -kuulusteluista, auttoivat paikantamaan, mistä kaivaa.

IDF kutsui israelilaisten ja ulkomaisten uutistoimistojen, kuten The Wall Street Journalin, Reutersin ja Associated Pressin, toimittajat katsomaan sivustoa aiemmin viime viikolla. The Times of Israel  raportoi löydöstä:

Tunnelin pääsisäänkäynti sijaitsi UNRWA:n koulun läheisyydessä. 700 metriä pitkän tunnelin ensimmäinen osa oli suhteellisen merkityksetön, samanlainen kuin satoja kilometrejä maanalaisia käytäviä, joita terroristiryhmä on rakentanut ympäri Gazan kaistaa. Käytävällä oli useita muita haarautuvia polkuja. Seuraamamme reitti johti pieneen reikään, jonka läpi kiipeämisen jälkeen paljastui suuri käytävä, jossa oli lattia, seinälaatat, ilmastointi ja valaisimet. Käytävän seinissä oli julisteita, joissa oli Hamasin sotilassiiven, Al-Qassam-prikaatien, logo, ja joissakin oli operatiivisia turvallisuusohjeita palvelinkeskusta hallinnoiville terroristeille. Tässä tunnelin osassa Hamasin IT- ja tiedusteluhenkilöstö valvoi ja hallinnoi datakeskusta. Käytävän varrella oli useita huoneita, mukaan lukien keittokomero, kokoushuone työtuoleineen, kaksi kylpyhuonetta ja olohuoneita useilla patjoilla. Myös käytävältä joukot löysivät useita pieniä skoottereita, joita Hamasin arveltiin käyttäneen tunnelin tilojen läpikulkuun helposti. Pääkäytävästä 300 metrin käytävä johti palvelinkeskukseen ja läheiseen sähköhuoneeseen. Siellä Hamas piti tiedustelupalvelimiaan.

Sähköhuone, joka palvelee maanalaista Hamasin palvelinkeskusta, UNRWA:n päämajan alla, IDF löysi Gazan kaupungista 8. helmikuuta 2024. (Emanuel Fabian / Times of Israel)

”IDF oli täällä aiemmin tehtävänään tuhota vihollinen, mutta kun olimme täällä viimeksi, keräsimme paljon tiedusteluasiakirjoja, paljon vankeja, ja tämän ansiosta löysimme tänne. Nyt suoritimme kohdistetun operaation ottaaksemme tämän valmiuden pois”, sanoi 401. panssariprikaatin komentaja eversti Benny Aharon. IDF sanoi myös, että joistakin UNRWA:n virkamiesten toimistoista joukot löysivät laitteita ja asiakirjoja, jotka osoittivat, että myös Hamasin terroristit käyttivät samoja toimistoja. ”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö UNRWA:n henkilökunta tiennyt, että [Hamas] kaivoi massiivisen tunnelin maan alle”, Aharon sanoi. ”Siellä on kehämuuri, portti, kamerat, portilla kirjataan, kuka tulee sisään ja ulos. Kuka tahansa UNRWA:ssa työskenteli, tiesi erittäin hyvin, ketä oli tulossa ja ketä he suojasivat… UNRWA suojaa Hamasia, UNRWA tietää tarkalleen, mitä maan alla tapahtuu, ja UNRWA käyttää budjettiaan rahoittaakseen Hamasin sotilaallisia voimavaroja, tämä on varmaa. ,” hän sanoi.

YK-kompleksin päärakennuksessa Aharon johti toimittajat UNRWA:n palvelinhuoneeseen, joka hänen mukaansa sijaitsee suoraan Hamasin maanalaisen datakeskuksen yläpuolella, missä toimittajat olivat olleet vähän aikaa sitten. ”Jotkut kaapeleista kytkeytyvät alas”, hän sanoi ja näytti kaapelijonoa, joka juoksi alas lattiaan, kun toimittajat seisoivat Hamasin datakeskuksen yläpuolella. IDF sanoi, että YK-rakennuksesta tunneliin johtavat sähkökaapelit toimittavat virtaa Hamasin infrastruktuurille maan alla.

Israelin joukot ovat löytäneet laajan tunneliverkoston, joka kulkee UNRWA:n Gazan päämajan alta ja tarjoaa uusia todisteita Hamasin hyväksikäytöstä palestiinalaisille suunnattua avustusjärjestöä.

UNRWA:n päällikkö Philippe Lazzarini kiistitietonsa IDF:n paljastamasta Hamas-keskuksesta. UNRWA ”ei tiennyt, mitä sen päämajan alla Gazassa on”. Israelin YK-suurlähettiläs Gilad Erdan vaati myös UNRWA:n pääkomissaarin eroamista ja vastasi: ”Ei se johdu siitä, ettet tiennyt, vaan siitä, ettet halunnut tietää… Philippe Lazzarinin väite tietämättömyydestä ei ole vain absurdia, mutta myös tervettä järkeä loukkaavaa. Hänen nopea eronsa on välttämätöntä.”

TBN Israelin Yair Pinto raportoi Israelin ja Hamasin välisestä sodasta. Hän selittää, kuinka IDF löysi Hamasin laitoksen piilossa UNRWA:n päämajan alta Gazan kaupungissa:

Israelin turvallisuusvirasto totesi, että tunneli oli tärkeä voimavara Hamasin sotilastiedustelulle. IDF on löytänyt samanlaisia sähköjärjestelmiä asennettuna tunneliverkkoihin, jotka kulkivat sairaaloiden alla Gazan alueella ja varastivat sähköä näistä rakennuksista.

Tämä laaja tunneliverkko, joka on varustettu kehittyneellä infrastruktuurilla, haastaa UNRWA:n väitteet tietämättömyydestä. UNRWA:n tiloista löydetyt aseet, ammukset ja kriittiset tiedusteluvälineet kyseenalaistavat kansainvälisten järjestöjen puolueettomuuden konfliktialueilla.

Edellinen artikkelini – UNRWA support for Hamas waning [Op-Ed] – antaa lisää taustaa UNRWA:n Hamasille antamasta tuesta.

Lähteet mm.:  TheNewArab  , i24news , Times of Israel 


Kirjoitus ilmestyi ensinnä englanninkielisessä Conflicts by Ariel Rusila -blogissani.

1 comments on “IDF löysi datakeskuksen UNRWA:n Gazan päämajan alta

  1. Aulis Kallio
    13/02/2024

    Suomalaisessa mediassa tästä löydöstä ei ole ollut juuri mitään. STT:n lyhyt juttu Hesarissa oli lähinnä UNRWA:n syyttömyysvakuutteluista.

    Tykkää

Jätä kommentti

Information

This entry was posted on 13/02/2024 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 397 tilaajien joukkoon

I'm @ArielRusila@mastodon.social on #Mastodon! Come follow me at https://mastodon.social/@ArielRusila

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Middle East region. His other interests include geopolitics, conflicts and the Balkans.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ariel Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Am Yisrael Chai