Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Gazan panttivankitilanne

Gazan panttivankitilannetta pyrittiin ratkaisemaan neuvotteluteitse ennen Ramadanin alkua, jotain edistystä tapahtui mutta sopimusta ei syntynyt eikä yhtään kidnapattua saatu takaisin. Vankien vapautus asevoimin tuotti likimain yhtä huonon tuloksen, vain yksi ruumis onnistuttiin palauttamaan.  

Tilanne on sikäli ymmärrettävä että Hamasin kannalta kyse on terrorijärjestön viimeisestä valttikortista.  Israelin kannalta huoli on siitä että pidenpikestoinen tulitauko mahdollistaisi Hamasin terrorin jatkumisen järjestön kyetessä täydentämään varastojaan varsinkin kun Israel joka tapauksessa on lisäämässä humanitaarista apua Gazaan ennen sotaa vallinneisiin lukemiin. COGAT on ilmoittanut, että 419 avustusautoa saapui Gazaan 9.4.2024 – suurin määrä kuorma-autoja yhden päivän aikana sodan alkamisen jälkeen. Edellinen ennätys saavutti edellisenä päivänä 322 rekalla.

Kairosta tulee ristiriitaisia raportteja mahdollisista sopimuksesta panttivankien vapauttamisesta/vankien vaihtosopimuksesta Israelin ja Hamasin välillä.  Nimeämätön israelilainen virkamies kertoi eilen Channel 13 Newsille, että ”olemme käyneet erittäin merkittäviä keskusteluja muutaman viime tunnin aikana. Yhdysvallat on ottanut mielekkään johtajuuden ja painostaa voimakkaasti välittäjiä. Yhdysvaltojen ehdotus on kauaskantoinen; se sisältää erittäin laajan toimeksiannon… Kaikki elementit ovat siinä – IDF-joukot ja gazalaisten paluu pohjoiselle Gazan alueelle.”Puolustusministeri Gallant on todennut: ”Olemme valmiita tekemään vaikeita päätöksiä saadaksemme panttivangit takaisin. Uskon, että olemme hyvässä vaiheessa sopimukselle.”

Hamasin viranomaiset kertoivat puolestaan kansainväliselle medialle, että nykyiset ehdotukset jäivät edelleen selvästi heidän vähimmäisvaatimuksistaan. Hamasin korkea virkamies Ali Baraka sanoi: ”Hylkäämme viimeisimmät Israelin ehdotukset, joista egyptiläinen osapuoli ilmoitti meille. Politbyroo kokoontui tänään ja päätti tämän.” Hamas on myös todennut sopimuksen esteenä olevan ettei Hamasilla ole hallussaan vankienvaihtoon 40 Israelin esittämää naista, lasta, yli 50 vuotiasta tai haavoittunutta.  Tämä saattaa viitata siihen, että oletettua useampi panttivanki on jo kuollut tai esimerkiksi PIJ (Islamilainen jihad) -järjestön hallussa.  

Kun 133 panttivankia kidnapattiin pelätään, että vain puolet on edelleen elossa. Neuvottelujen aikana esitellyn sopimuksen peruskaavan uskotaan sisältävän Hamasin noin 40 israelilaisen vapauttamisen vastineeksi useista sadoista palestiinalaisvangeista Israelissa.

Pääministeri Netanjahu on joutunut jälleen koalitionsa äärioikeistolaisten painostukseen. Valtiovarainministeri Smotrich ja kansallinen turvallisuusministeri Ben Gvir valittivat molemmat, että laajempi turvallisuuskabinetti oli sivuutettu ja ratkaisevat päätökset israelilaisten neuvottelijoiden joustovarasta ja muista sodan näkökohdista teki vain kapeampi sotakabinetti.

Israelin sotilaallinen vetäytyminen Gazan eteläosista voidaan tulkita konkreettiseksi osoituksena sen joustavuudesta ja avoimuudesta panttivankisopimukselle. Kyse voi olla tästä tai joukkojen lepuuttamisesta tulitauon ajaksi, operaatio Rafahissa näyttää kuitenkin todennäköiseltä vaikkapa tulitauon jälkeen – joidenkin arvioiden mukaan 1-2 kuukauden sisällä. 

Yksi IDF:n jalkaväkiprikaati on edelleen sijoitettuna itä-länsikäytävää esten pääsyn pohjoiseen. Puolustusministeri Gallant totesi: ”Joukkojen vetäytyminen Khan Younisista suoritettiin, kun Hamas lakkasi olemasta sotilaallisena voimana kaupungissa… IDF:n divisioonan 98 ja sen yksiköiden saavutukset ovat erittäin vaikuttavia. He ovat eliminoineet terroristeja ja tuhonneet terrorikohteita, kuten varastoja, aseita, päämajat, viestintäkeskukset ja paljon muuta. Heidän toimintansa mahdollisti Hamasin hajoamisen toimivana sotilasyksikkönä tällä alueella.”

Joukkojen vetäytyminen helpottaa nyt Rafahiin paenneiden gazalaisten paluuta Khan Yunisiin.

Neuvotteluja saattaa hidastaa seikka, että Hamasin johtajan Ismail Haniyehin kolme poikaa – Hazem, Amir ja Mohammad -kuoli Israelin ilmaiskussa Gazan kaistalla keskiviikkona [10.4.2024], palestiinalaisislamistiryhmä ja Haniyehin perhe kertoivat.  Israelin armeija vahvisti hyökkäyksen ja kuvaili kolmea poikaa Hamasin aseellisen siiven toimihenkilöiksi.  Haniyehilla on kaikkiaan 13 lasta.

People look at the car in which three sons of Hamas leader Ismail Haniyeh were killed in an Israeli air strike near Al Shati, northwest of Gaza City, on April 10. AFP/Getty Images

Ismail Haniyeh sai tiedon lastensa taposta vieraillessaan Dohaan hoitoon vietyjen haavoittuneiden palestiinalaisten luona. Huomiota herätti videoitu Haniyehin  suhteellisen tunteeton reaktio tietoon, Haniyeh vain totesi ”Olkoon Jumala heille armollinen” jatkaen saman tien vierailuaan.  Reaktion selityksenä on pidetty marttyyriyiden arvostettavaa merkitystä sikäläisessä kulttuurissa. 

Samaan aikaan panttivankisopimuksen kanssa Israel valmistautuu Iranin kostohyökkäykseen aimmin tapahtuneen Iranin vallankumouskaartin kenraalin tapon takia.  Hyökkäys ei arvioiden mukaan tapahdu suoraan Iranista vaan Syyriasta, Libanonista tai Jemenistä.  Mahdolliset israelilaisuhrit vaikuttavat taas vastahyökkäyksen voimakkuuteen ja valittaviin kohteisiin.

Lähteenä mm BICOM 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

Jätä kommentti

Information

This entry was posted on 12/04/2024 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 397 tilaajien joukkoon

I'm @ArielRusila@mastodon.social on #Mastodon! Come follow me at https://mastodon.social/@ArielRusila

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Middle East region. His other interests include geopolitics, conflicts and the Balkans.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ariel Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Am Yisrael Chai