Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

ARBEL tuplaa pienaseiden osumatarkkuuden

IWI (Israel Weapon Industries) on esitellyt ARBEL-tietokonejärjestelmän, joka mahdollistaa kevyiden konekiväärien (LMG) ja rynnäkkökiväärien tarkkuuden dramaattisen lisäämisen erityisesti lyhytkestoisissa tilanteissa ilman, että se juurikaan vaikuttaa koulutukseen tai asehuoltoon.  ARBEL pystyy lisäämään tappavuutta yli 100 % verrattuna samaan aseeseen ilman järjestelmää.

Uudet haasteet, kuten vihollisten ilmaantuminen hetkeksi (~3 sekuntia) ja lukuisat droonit ilmassa, määrittelevät modernin taistelukentän. Pitkän tutkimus- ja kehitystyön jälkeen IWI kehitti ARBEL-järjestelmän, joka vastaa välittömiin toimiin taistelukentän nykyaikaisissa uhissa. 

Järjestelmän ydin on asennettu aseen kahvaan sisältäen liipaisinkokoonpanon ja mekaaniset elementit, kun taas kaikki elektroniikka ja akku sijaitsevat kädensijan alla olevassa kotelossa, mikä on tärkein näkyvä ominaisuus, joka erottaa esimerkiksi ARBELilla varustetun Negev -konekiväärin tavallisesta Negevistä. 

Järjestelmä lisää käyttäjän kuolettavuutta, tarkkuutta ja selviytymiskykyä. Järjestelmä sisältää kolme pääkomponenttia: tietokonepohjaisen alustan, päivitetyn elektronisen laukaisumekanismin antureineen ja uudella laukaisumoodilla sekä irrotettavan akun. ARBEL-järjestelmä ei vaikuta aseen toimintaan. Käyttäjä voi silti käyttää asetta vakioaseena, vaikka akku loppuisi.

Nopea vasteaika sekunnin murto-osassa mahdollistaa reagointinopeuden, neutraloi uhat tehokkaasti, lisää tappavuutta ja säästää ammuksia.  IWI:n NEGEV LMG (Light Machine Gun), johon on integroitu ARBEL-järjestelmä, saavuttaa 80-90 % osumaprosentin liikkuviin kohteisiin lisäten tappavuutta jopa kolme kertaa enemmän kuin sama ase ilman järjestelmää.

Eräs merkittävä tulos edellä mainituista ominaisuuksista on ammusten säästö, joka on tietysti yksi suurista tekijöistä taistelutilanteissa ja harjoittelussa.  ARBELilla varustettuja aseita käytettiin esittelyssä myös  miehittämättömiä ilmajärjestelmiä (UAS) vastaan.

ARBEL rynnäkkökiväärissä ja kevyessä konekiväärissä. Credit: EDR

Ammukset antavat jalkaväelle mahdollisuuden tuottaa tappavaa voimaa, mutta ne ovat myös taakka; monissa armeijoissa vakiovarustus on seitsemän lipasta, yksi aseessa ja kuusi taisteluliiveissä, tarkoittaen 3,2 kg:n painolastia 5,56 × 45 mm:n rynnäkkökivääristä tai 3,5 kg 7,62 × 51 mm aseissa . Ammusten kokonaismassa kasvaa, kun otetaan  huomioon kevyet hihnasyöttöiset konekiväärit. Parempi tähtäys lisää tehokkuutta ja vähentää ammusten kulutusta.

ARBELin akku tarjoaa jopa 60 tuntia jatkuvaa käyttöä ilman latausta. Järjestelmä toimii normaalisti ankarissa ympäristöolosuhteissa, päivällä tai yöllä, jolloin käyttäjät voivat valita tarvittavat optiset asetukset tehtäviä varten. ARBEL on yhteensopiva rynnäkkökiväärien, kuten ARAD, ja minkä tahansa muun AR-15-yhteensopivan kiväärin kanssa. Yhteensopivuus olemassa olevien aseiden kanssa eliminoi vaihtotarpeen, mahdollistaa nopeat päivitykset ja yksinkertaistaa ammuntatapahtumaa.

Lähteenä mm Israel Defense , EDR , IWI

Jätä kommentti

Information

This entry was posted on 26/04/2024 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 397 tilaajien joukkoon

I'm @ArielRusila@mastodon.social on #Mastodon! Come follow me at https://mastodon.social/@ArielRusila

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Middle East region. His other interests include geopolitics, conflicts and the Balkans.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ariel Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Am Yisrael Chai