Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Egypti iskee Hamasia vastaan

Hamas-al-qaeda-flag-resized-229x320JCPA tutkimuslaitos raportoi Egyptin virallisesti syyttävän Hamasia siitä, että kyseinen järjestö koulutti ja avusti Egyptin yleisen syyttäjän, Hisham Barakat’n, surmaamista terrori-iskussa viime vuonna. Hamas pelkää Egyptin julistavan Hamasin terrorijärjestöksi ja estävän suunnitelmat Gazan saarron vähentämiseksi.

Vielä viime viikkoina Hamasin virkailijat väittivät suhteiden Egyptiin edistyneen; Egyptin sisäministeriön ilmoitus syytöksistä 6.3.2016 vei pohjan näiltä toiveilta. Tälllin pidetyssä lehdistötilaisuudessa sisäministeri, kenraali Magdy Abdel Ghaffar, ilmoitti Egyptin turvallisuusviranomaisten pidättäneen 48 Muslimiveljeskunnan aktivistia osallisuudesta yleisen syyttäjän murhaan todeten samalla Hamasilla olleen keskeinen rooli näiden aktivistien koulutuksessa.

The prosecutor general’s convoy after a bomb on a Cairo Street

Yleisen syyttäjän autosaattue pommi-iskun jälkeen Kairossa

Barakat surmattiin autopommilla keskellä Kairoa. Telekuuntelutietojen mukaan poliittisen turvapaikan Turkissa omaavat Muslimiveljeskunnan johtajat suunnittelivat iskun Hamasin valmistellessa sitä kolme kuukautta.

Iskun tekijät koulutettiin aluksi Siinailla ja sittemmin myös Gazassa, palattuaan he valmistelivat iskussa käytetyt räjähteet jotka oli saatu Qatarista diplomaattipostissa. Tarkoituksena oli myös iskeä muihin Egyptin johtohahmoihin sekä suurlähetystöihin Kairossa tavoitteena siten epävakauttaa Egyptiä.

Hamas – Daesh yhteistyö?

Egyptin viranomaisten mukaan Hamas avustaa Wilayat Sinai järjestöä, joka on Daesh’n (ISIS) Siinain alaosasto. Yhteistyö käsittää Hamasin osalta terroristien koulutusta Gazassa ja haavoittuneiden taistelijoiden hoitoa Gazan sairaaloissa. Vastikkeeksi ’Wilayat Sinai’ auttaa Hamasia salakuljettamaan aseita Siinailta Gazaan.

Some similarities: Hamas-Hizbollah-ISIS

Samankaltaisuuksia: Hamas-Hizbollah-ISIS

Egyptin ilmoituksen ajankohta ei välttämättä ole sattuma. Mm Saudi Arabia painostaa nyt Egyptiä hyväksymään Turkin aloitteen helpottaa Gazan saartoa mm rakentamalla Gazaan kelluva satama osana Israelin ja Turkin välien normalisointia. Egypti vastustaa hanketta koska Turkki on tukenut jatkuvasti Egyptissä laittomaksi julistettua Muslimiveljeskuntaa ja koska Hamasilla on tärkeä rooli Egyptissä tehtyihin terrori-iskuihin. Hamas puolestaan pelkää Egyptin julistavan järjestön terrorijärjestöksi kuten Persianlahden maat jo tekivät Hizbollah’n osalta 2.3.2016.

Egypti on myös torjunut Hamasin pyynnöt avata Rafah’n rajanylityspaikka jälleen pysyvästi; Egyptin nykyhallinnon aikana Rafah on ollut auki vuosittain vain muutamana päivänä.

Hamas-Israel yhteistyö?

Jo yli vuoden päivät on ollut valmisteilla Hamasin poliittisen siiven ja Israelin välinen sopimus pitkäkestoisesta tulitauosta ja sen myötä helpotuksista ihmisten ja tavaroiden liikkumiseen Gazaan ja sieltä pois Israelin kautta. Hamas kärsii sisäisestä valtataistelusta poliittisen ja sotilaallisen siipensä välillä ja samaan aikaan Daesh haastaa omalta osaltaan Hamasin hallintoa. Länsirantaa hallinnoiva Fatah vastustaa Egyptin tavoin sekä Gazan satamaa että Rafah’n avaamista koska katsoo Hamasin ’erillissopimusten’ erottavan alueen Länsirannan palestiinalaishallinnosta.

[Näistä teemoista taustoitusta kirjoituksissa What’s Going On In Gaza (And Mideast Peace) ja Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander]

Egypti Gazan saartajana

Hamasin otettua Gaza hallintaansa vuodesta 2007 lukien ryhtyi Egypti Israelin tavoin rajoittamaan ihmisten ja tavaroiden liikkuvuutta alueelle. Virallisen liikenteen rajoitamisen ohella Egyoti on iskenyt voinallisesti epäviralliseen liikenteeseen tuhoamalla valtaosan Gazaan johtavista salakuljetustunneleista. Keinoina on käytetty suojavyöhykkeiden kaventamista raivaamalla rajan asumuksia tuhansittain maan tasalle, edelleen Egypti myös kaivoi rajalle kanaalin Välimerestä johon johdettava merivesi puolestaan on hukuttanut muutoin löytymättömiä tunneleita.

Länsilehdistössä ns Gazan saarrosta on syytetty lähinnä Israelia, oletettu saarto toimii hyvänä tekosyynä boikotointikampanjoille, flotilloille, EU:n ’jutkuleima’ hankkeille, yleiselle antisemitismille ja humanitaariselle avulle Hamasille. Sekä ihmiset että tavarat kuitenkin osin rajoitetusti kulkevat jatkuvasti Gazan ja Israelin rajan yli kun taas Egypti toteuttaa liki täydellistä saartoa; tässä mielessä Israelin syyttely Gazan oloista on vähintäänkin epäoikeutettua. [Enemmän mm artikkelissa Gaza Blockade – It’s Egypt not Israel! ]

Egypti löysi Gazaan johtavan jättitunnelin

YNetNews raportoi 11.3.2016 Egyptin armeijan löytäneen Gazaan johtavan jättiläismäisen tunnelin, jota oletettavasti käytettiin aseiden välittämiseen Siinain Daesh’lle ja Islamic Jihad järjestöille. Yli kolme kilometriä pitkän tunnelin kautta kyettiin ajamaan jopa kuorma-autolla. Tunnelin tarkoituksena oli kompensoida Egyptin armeijan aiemmin tuhoamien yli tuhannen salakuljetustunnelin vajetta.

Yksi Israeliin johtavista hyökkäystunneleista

Yksi Israeliin johtavista hyökkäystunneleista

Tunnelin löytyminen ja koko paljasti samalla Gazassa kehitetyn niin määrällisesti kuin tuotantoprosessiltaan merkittävää aseteollisuutta – Hamasista on tullut aseviejä Egyptiin. Viime kuukausina Egyptin turvallisuusviranomaiset ovat löytäneet useita eri tyyppisiä Hamasin sotilaallisen siiven valmistamia aseita kuten esimerkiksi aurinkovoimalla toimivia räjähteillä täytettyjä vedenlämmittimiä. Egypti myös väittää Daesh’n ampuvan tukikohtiinsa Hamasin valmistamia tai Gazaan Libyasta tai Iranista tuotuja raketteja. Lähde: YNetNews

Todettakoon, että 10.3.2016 jälleen seitsemän palestiinalaista tunnelinkaivajaa kuoli Rafahissa Gazan-Egyptin vastaisella rajalla armeija hukutettua tunnelin merivedellä.

Lopuksi

Israel, Egypti ja Jordania omaavat yhteisen intressin Daesh’n (ISIS) ja Hamasin vastustamisessa. Egypti on viime aikoina ollut jopa Israelia epäystävällisempi Hamasia kohtaan ja mm pitänyt rajanylityspaikkaansa Gazaan suljettuna liikenteeltä suurimman osan vuotta. Hamasin ja Egyptin suhde on olennainen myös yli vuoden jatkuneissa epävirallisissa keskusteluissa jossa Israel ja Hamas pyrkivät pitkäaikaiseen tulitaukosopimukseen joka johtaisi Gazan valtioon kun taas Palestiinan valtion tulevaisuus Länsirannalla jäisi epämääräiseksi. Tässä kuten lisäratkaisuksi nousseessa Siinain optiossa Egyptin rooli on ratkaiseva. [Enemmän esimerkiksi kirjoituksissa Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander ja Sinai Option again ].


sinai option by Ari Rusila


Aiheesta laajemmin artikkelissa Hamas’ Relations With Egypt Worsened

8 comments on “Egypti iskee Hamasia vastaan

 1. Ari Rusila
  14/03/2016

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Hamasin poliittinen siipi menettänyt asemiaan sotilaalliselle | Ariel

 3. Päivitysilmoitus: Gaza’n tunnelisota jatkuu kaikilla rintamilla | Ariel

 4. Päivitysilmoitus: Hyökkäystunneleista matkailukohde | Ariel

 5. Päivitysilmoitus: Egypti hukutti jälleen tunnelin Gazaan | Ariel

 6. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta | Ariel

 7. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta | Ari Rusilan Konfliktit

 8. Päivitysilmoitus: Viides hyökkäystunneli Gazasta tuhottu – uusi teknologialaboratorio apuna | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 14/03/2016 by in Puolustus and tagged , , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 388 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: