Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Viestintätekniikan vallankumous IDF:ssa

Digiaikakaudella kaikki muuttuu nopeasti ja jatkuvasti. Teknologinen kehitys ja valtava määrä tietoa luovat IDF: lle uuden haasteen, ensisijaisesti tämän tiedon ja tietämyksen soveltamisen operatiiviseen toimintaan. Teknologisen T&K- tukiosaston ( The Technological R&D Mission Support Divisionhaasteena on saada asiaankuuluvat tiedot koko IDF: n käyttöön, kun ne tarvitsevat sitä.

Teknologisen yksikön sotilaat kehittävät teknologiaa, jolla on suuria vaikutuksia kentän operatiiviseen toimintaan ja sen ulkopuolellakin.  Seuraavassa vain joitain yksikön tärkeimpiä kehityskulkuja:

 

IDF-älypuhelin

Tammikuussa 2014 puolustusministeriö allekirjoitti 100 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sopimuksen Motorolan kanssa seuraavan sukupolven sotilaslaitteiden valmistukseen. Kaupan myötä Motorola kehitti Lex M20-älypuhelimen T&K -osaston käyttöliittymällä. Älypuhelimessa on 5,1 tuuman HD-kosketusnäyttö, mutta siinä ei ole kaikkia normaalissa älypuhelimessa olevia sovelluksia. Se kykenee kommunikoimaan useimpien IDF: n viestintäjärjestelmien kanssa, ja se on ainoa älypuhelin Israelissa, joka voi tehdä VoLTE (voice over LTE) -puhelut käyttäen 4G-infrastruktuuria. Älypuhelimessa on myös taka- ja etukameroita, joskaan ei selfieitä varten. Jatkossa joukot käyttävät kameraa toimittamaan tilannekatsaukset asianomaisille osapuolille koko IDF: n kautta.

VoLTE ? Tällä hetkellä puhelut kulkevat 2G- tai 3G-verkossa. Uusi tekniikka VoLTE tarkoittaa puheliikenteen siirtämistä 4G (LTE) verkossa. Tulevaisuudessa on mahdollista puhua kännykällä siten, että puheliikenne menee nettiliikenteen tavoin 4G verkon puolella. Puhelun ainana samalla voi myös surffailla puhelimella 4G verkossa. Suuri hyöty on äänenlaadun parantuminen nykyisestä. VoLTE mahdollistaa niin sanotusti HD-tasoisen äänen, jolloin se on huomattavasti nykyistä kirkkaampi ja selkeämpi.

Z-Tube

Z-Tube on YouTuben kaltainen foorumi, joka kerää videokuvaa turvallisuus- ja käyttökameroilta merellä, maalla ja ilmassa. Käyttäjä voi muodostaa yhteyden IDF: n sisäiseen verkkoon, syöttää Z-Tuben ja valita haluamansa videon katseltavaksi reaaliajassa. Kehittäjät pyrkivät saamaan sen käyttöön mobiililaitteilla tulevaisuudessa.

Z-Tube toimii hyödyntäen IDF: n nykyisiä operatiivisia kameroita. Z-Tuben avulla sisältö tulee käyttäjälle reaaliajassa. Järjestelmä toimii Internetin kautta, on käyttäjäystävällinen ja sallii käyttäjien liittää sen muihin tietojärjestelmiin.

Mobile Terminal

Keskeisimpiä mobiilihankkeita on ”Mobile Terminal” -projekti. Taistelu- ja hätätilanteissa komentajien ja joukkojen kyky toimia riippuu erilaisten tietojen jakamisen ja viestinnän tehokkuudesta. Terminaali on alumiinikotelo joka sisältää kaikki viestintälaitteet ja siirtää tietoja yksiköiden välillä. Se kykenee tarjoamaan kaiken tarvittavan, jotta se voidaan käyttää täydellisesti ja itsenäisesti yli 24 tunnin ajan ilman latausta.

Viestintäteknikot ovat yhteyspataljoonan satelliittiyksikkö, joka tuo informaation komentajille antaen viestintäkomentajille itsenäisyyden sillä aiemmin he olivat riippuvaisia ulkoisista tukipalveluista – nyt yhteys ”Mobile Terminalin” ansiosta on suora kentältä IDF-verkkoon.

Uusi kotirintaman varoitusjärjestelmä

Uusi kotirintaman varoitusjärjestelmäparantaa merkittävästi nykytilannetta.Nykyisin rakettin tunkeuessa Israelin alueelle, Israelin ilmavoimien (IAF) anturit havaitsevat uhrin lähteen ja tyypin, lähettävät signaaleja ja aktivoivat varoituksen. Nämä varoitukset käynnistävät sireenit ympäri maata ja siviilit saavat ne televisiosta, radiosta ja älypuhelimista.  Uuden järjestelmän myötä Tel Aviviin kohdistuva ohjus ei aiheuta sireenien soimista muualla maassa, joka vähentää paniikkia, antaa turvallisuuden tunteen eivätkä vaara-alueen ulkopuoliset ihmiset tarpeettomasti ryntää pommisuojiin.

Uusi sovellutus on myös ”Nofar”, joka voidaan kytkeä kaiuttimiin julkisilla paikoilla, kuten juna-asemilla, kouluilla, kauppakeskuksissa ja yksityisalueilla. Tämä antaa ylimääräisen varoituselementin siinä tapauksessa, että sireeni ei kuulu. Samaa tavoitetta palvelee myös liikkuval varoitusjärjestelmä – ”mobile horn.” Tulevaisuudessa näitä järjestelmiä voidaan käyttää varoittamaan myös muita uhkia, kuten maanjäristyksiä ja jopa automaattisesti erottelemaan erilaiset uhat.

Lähde: IDF

P.S:

Myös yksityiset siviilipuolen yritykset kehittävät jatkuvasti uusia tuotteita. Yksi näistä israelilaisen high tech yritys Percepton  kehittämä on Sparrow Iitsenäisesti toimiva puolustussovellutuksia omaava drooni. Muiden droonien automatiikan liittyessä yleensä lentämiseen Sparrow I hyödyntää tekoälyä ja konenäköä erilaisten mm vartiointi-, turvallisuus- ja tarkastustehtävien hoitamiseksi keräten samalla reaaliaikaista tietoa asiakkailleen. Laite on omiaan turvaamaan strategisia kohteita kuten öljy- ja kaasujalostamoja, voimalaitoksia, satamia ja terminaaleja. Drooniin liittyy oma tukikohtansa jossa se latautuu automaattisesti pilvipalvelun ohjatessa toimintaa ja uusia tehtäviä. Lähde: BreakingIsraelNews


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

One comment on “Viestintätekniikan vallankumous IDF:ssa

  1. Ari Rusila
    05/07/2018

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 05/07/2018 by in Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: