Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Taistelurobotit tulevat – kuka sen laukaisee

Miehittämättömät maakulkuneuvot (UGV) ovat robotiikan kehittymisen myötä valtaamassa alaa erityisesti taistelukentillä mutta myös siviilielämässä kuten kaivostoiminnassa tai maataloudessa. IAI – Israel Aerospace Industries – on Israelin valtion omistama monialayhtiö joka ollut edelläkävijä myös tässä kehitystyössä jo 15 vuoden ajan;  sen tuotteita alalla on mm RoBattle – miehittämätön taistelurobotti.  

IsraelDefense -julkaisun haastattelussa yhtiön maarobottiyksikön johtaja Meir Shabtai kertoo että aina vuoteen 2009 saakka mm navigoinnissa oli monia ongelmia, viime vuosina teknologisia ongelmia on merkittävästi ratkaistu mutta puolustusteollisuuden asiakkaat eivät ole ole vielä täysin tietoisia edistysaskeleista. Yksi muutos alalla on siirtyminen tuotteista järjestelmiin. Kun aiemmin myytiin kulkuneuvo niin nyt myydään asiakkaalle räätälöity kokonaisratkaisu erilaisten operaatioitehtevien hoitamiseen.

RoBattle

UGV:ta , ”maarobotteja” voidaan käyttää erityisesti vaarallisissa, hämärissä tai likaisissa sotilasoperaatioissa kuten rajavalvonnassa, tavarankuljetuksissa, taisteluajoneuvojen hinauksessa, tiedonkeruussa vaarallisilla alueilla jne. Maakulkuneuvot voivat edetä pisteestä toiseen itsenäisesti ilman että niitä tarvitsee ohjata joystick’lla. Tämä ominaisuus vapauttaa operaattorin keskittymään vaikkapa sensoreihin ja asejärjestelmiin. Yksi haaste on maarobottien suhde miehitettyihin kulkuneuvoihin kuten panssari- ja miehistönkuljetusvaunuihin. Maarobetteja voidaan käyttää näiden edellä keräämässä tiedustelutietoa riskeeraamatta joukkoja.

Maakulkuneuvoja sotilasoperaatioissa uhkaavat mm panssarintorjuntaohjukset, maamiinat ja muut räjähteet. Miehitettyjen kulkuneuvojen passiivisen suojauksen tarkoitus on suojata miehistöä, maarobottien suojauksen tarkoitus on varmistaa kulkuneuvon toimivuus uhkien keskellä. Maarobottien tutka- ja asejärjestelmät puolestaan ovat osa niiden aktiivista suojausta jolla tunnistetaan maarobottiin kohdistuva tulitus, suunnataan asejärjestelmä kohteeseen ja tuhotaan uhka.

Yksi keskeisiä nykyhetken kysymyksiä robotiikkateollisuudessa on se kuka painaa laukaisinta. Nykyisin aseistetut maarobotit avaavat tulen operaattorinsa käskystä; lähivuosina on määriteltävä olosuhteet joissa robotti voisi avata tulen automaattisesti.

Jo nyt robotit voidaan varustaa asejärjestelmin, päivä- ja yönäköoptiikalla ja liittää niihin vaikkapa biometrisen tunnistuksen mahdollistava ohjelmisto mutta silti tarvitaan määrittely laukaisimen painajasta.

Sotilaalliseen käyttöön suunniteltuja järjestelmiä voidaan käyttää myös siviilissä kuten kaivosteollisuudessa ja maataloudessa. Robotit voivat työskennellä näilläkin aloilla jatkuvasti yötä päivää mahdollistaen tuotantolaitosten maksimaalisen hyödyntämisen.

Lähde: IsraelDefense

 

P.S:

IAI on kehittänyt myös miehittämättömän merikelpoisen sotaaluksen mallinimeltään KATANA. Allaolevassa (markkinointi)videossa aluksen ominaisuuksien esittelyä.


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi  verkkojulkaisussa.

2 comments on “Taistelurobotit tulevat – kuka sen laukaisee

 1. Ari Rusila
  07/07/2018

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Ari Rusila
  08/07/2018

  Aihe on toisaalla herättänyt lievää keskustelua ja niinpä poimin sieltä tähän otteen kommentistani siitä miksi laukaisijalla on merkitystä.

  Napin painajalla on väliä mm virhelaukaisujen välttämiseksi. Muistelen muutama kuukausi sitten Iron Domen aktivoituneen kun Gazasta ammuttiin raskaalla konekiväärillä Israeliin, laukaisulta vältyttiin koska asesysteemi on soveltumaton tämän uhan torjuntaan. Lisäksi virhelaukaisut tulevat kalliiksi kun torjuntaohjukset maksavat 50000-100000 taalaa kappaleelta. Ainakin vielä (kasvontunnistus automatiikka voi muuttaa tilannetta) tarvitaan ihmistä arvioimaan onko kyse vaarattomasta siviilistä vai siviiliasuisesta terroristista. Israelissa joskus voi olla siviileitä tukikohdan aidan läpi murtautumassa mutta vartija voi päättää ettei ampuminen kohti ole tarpeen arvioidessaan kyseessä olevan vain läheisen beduiinikylän huligaaneja varastelemaan menossa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 07/07/2018 by in Puolustus.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: