Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Kaikki alkoi siitä kun Israel iski takaisin

Kaikki alkoi siitä kun Israel iski takaisin” (Honest Reporting)

Äiti kolmen lapsensa kanssa hädin tuskin pelastui viime keskiviikkoaamuna [17.10.2018] kun kahdesta Gazasta ammutusta raketista toinen – Grad luokan raketti – iskeytyi heidän kotiinsa eteläisraelilaisessa Beershevan kaupungissa. Ainut syy pelastumiseen oli – hälytysjärjestelmien ohella – vahvistettu turvahuone jollainen löytyy nykyisin kaikista israelilaisista uudisrakennuksista lain velvoittamana.

Israelin ilmavoimat teki vastaiskun 20 kohteeseen Gazassa. Iskut kohdistuivat yhteen rajan alittavista tunnelista, asepajoihin, Hamasin johtokeskuksiin ja maanalaisiin sotilaallisiin rakenteisiin; kaikki kohteet tuhottiin ja ainakin yksi Hamasaktivisti (terroristi) sai surmansa.

Tuhannet rajaseudun israelilaiset viettivät aikaansa pommisuojissa kunnes liikkumisrajoitukset poistettiin torstaina jolloin IDF:n arvion mukaan tilanne oli normalisoitunut riittävästi. Myös koulut jatkoivat suunnitellulla tavalla toimintaansa. Uhan mahdollisesti jatkuessa IDF aikoo sijoittaa Beersheban suojaksi Iron Dome – ohjustorjuntapatterin.

Honest Reporting on jälleen tutkinut em terrori-iskun ja sitä seuranneiden vastatoimien uutisointia. Valtamedian osalta tapaus joko ohitettiin tai tuli esiin vasta sen kertoessa Israelin armeija vastaiskusta gazalaisterroristien asemiin. Tällöin esiin nousi totuttuun tapaan vääristymä jossa Israelia pidetään agressiivisena osapuolena osin syystä että israelilaisia kuolee näissä selkkauksissa selvästi palestiinalaisia vähemmän ja tätä pidetään jostain syystä epäreiluna.

Kaikkien Israelin armeijan sotilaallisten toimien kontekstina ovat rajalevottomuudet, polttopallojen lähetys, hyökkäykset rajan yli raja-aitaa rikkomalla tai pyrkimällä israelilaisten kimppuun rajan ali hyökkäystunneleita hyväksikäyttäen. Kun em. asiayhteys ”unohdetaan” saattaa tilannetta seuraamaton lukija valtamediasta saada kuvan Israelista hyökkääjänä ja palestiinalaiset viattomina uhreina. Eli Kaikki alkoi siitä kun Israel iski takaisin”.

 

7 comments on “Kaikki alkoi siitä kun Israel iski takaisin

 1. Jamppis
  21/10/2018

  Teillä on hyviä kirjoituksia koskien tätä Israelin ja palestiinalaisten konfliktia. Seuraan aktiivisesti Puheenvuoro-palstaa ja luen yleensä nämäkin kirjoitukset. Varsinkin siihen nähden, että siellä ilmoitatte puoluekannaksenne kommunistit, kirjoitukset ovat todella tasapuolisia.

  Itse kiinnostuin tästä vihanpidosta, olikohan se vuonna 1982, kun Israel miehitti Etelä-Libanonin paikallisen kristityn armeijan avustamana. Olin silloin lukiolainen ja kova Jasser Arafat-fani. Toistelin samoja fraaseja palestiinalaisten kotiseudun ryöstöstä kuin nykyäänkin yleensä tehdään. Väittelin kerran tätini, joka on Israelin ystävä, kanssa tästä asiasta. Täti sanoi: ”On helppo huutaa sutena susien laumassa”. Sen seurauksena aloin pohtia asiaa vähän enemmän ja mielipiteeni muuttui käytännössä täysin.

  Itse ongelmaan on nähdäkseni kolme vaihtoehtoista ratkaisua. 1. Israel ottaa Länsirannan ja Gazan täysin hallintaansa ja ajaa palestiinalaisväestön pois. 2. Arabimaat keräävät voimansa ja ajavat israelilaiset pois Israelista. 3. Israel ottaa nämä alueet hallintaansa ja antaa palestiinalaisille täydet kansalaisoikeudet. Sen jälkeen palestiinalaiset saavat asua ja elättää itsensä israelilaisina vapaasti ihan missä haluavat. Jos terroritekoja vielä ilmenee, niistä rangaistaan lain sallimissa puitteissa. Itse kannatan tätä kolmatta.

  PS. Ei liity varsinaisesti aiheeseen, mutta minua on aina hiukan harmittanut, kun Israel antoi Siinain takaisi Egyptille. Israelin hallussa se olisi nykyään kukoistava talousalue, joka olisi paikallisillekin parempi vaihtoehto, jos edetäis tuon kolmosvaihtoehdon mukaan. Nyt se on vain autiomaa ja terroristien tukialue.

  Tykkää

  • Ari Rusila
   22/10/2018

   Kiitos palautteesta. Itse ongelmaan näkisin parhaana ratkaisuna Israelin vetäytymisen turvamuurin sisään joko keskinäisin neuvotteluin Palestiinalaishallinnon kanssa, alueellisena ratkaisuna tahi yksipuolisin toimin. Ratkaisu 3 lopettaisi Israelin juutalaisvaltiona koska arabit saisivat enemmistön knessetissä ainakin jos Israel siihen saakka säilyisi demokratiana.

   Tykkää

 2. Jamppis
  21/10/2018

  Lisäisin vielä edelliseen, että kahden valtion politiikka on täyttä humpuukia, varsinkin jos Palestiinan valtio koostuisi kahdesta erillisestä alueesta. Ei toiminut Weimarin Saksakaan, kun Itä-Preussi jäi erilleen emämaasta. Olisi pitänyt suorittaa hallittu väestönvaihto ja rakentaa Puolan käytävä Liettuan rajalle.

  Tykkää

 3. Ari Rusila
  22/10/2018

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 4. Jamppis
  22/10/2018

  No joo, ehkei se kolmas vaihtoehto olekaan niin hyvä, kun nämä arabit lisääntyy niin nopeasti. Muistinkin teidän vanhemman kirjoituksen ns. kolmen valtion ratkaisusta. Eli Gaza Egyptille, Siinailta lisämaata sekä osa Länsirannasta Jordanialle. Molemmille alueille autonomia. Tämä olisi varmaan hyvä ratkaisu, mutta mitäs tehdään Jerusalemille. Se kun tuntuu olevan pyhä paikka niin monelle uskonnolle.

  Tykkää

 5. Raija Martikainen
  22/10/2018

  Keitä ovat palestiinalaiset? Arabeja, joita esim. Jordanian väestöstä on noin 70%!
  Palestiina nimen antoivat roomalaisen ajanlaskumme alussa kys.alueelle loukatakseen juutalaisia. Näitä arabeja alettiin kutsumaan palestiinalaisiksi vasta 60-luvulla. Myöskään Jerusalem ei ole koskaan ollut kuin juutalaisten pääkaupunki jonka historia alkaa kuningas Daavidin ajasta noin 3000 vuotta sitten. Kaksi temppeliä on juutalaiset historiansa aikana rakentaneet Temppelivuorelle. Salomonin ja Herodeksen aikaiset. Koraanissa ei yhtään mainintaa Jerusalemista. Raamatussa lähes tuhat kertaa. Joten historian tosiasia on että maa on kuulunut ISRAELIN kansalle, mutta muslimit eivät halua sille alueelle ” vääräuskoisia”. Vain juutalaisten ja kristittyjen pyhät paikat ovat Israelissa ja Jerusalemissa.

  Tykkää

 6. Raija Martikainen
  22/10/2018

  Mikä maa palestiina

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 21/10/2018 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: