Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Intrafada rakoilevan aselevon hidasteena

Intrafadan jatkuessa Hamasin ja Fatahin kesken Gazan hallinnasta ja ”Paluumarssi” -demonstraatioista huolimatta alkoi Israel siirtää 9.10.2018 dieselöljyä Gazan voimaloiden toiminnan turvaamiseksi. Kaksi säiliöautoa lastinaan 35 000 litraa (9200 gallonaa) Qatarin, YK:n projektitoimiston kautta, maksamaa polttoainetta saapui Gazaan tiistaiaamuna YK:n ajoneuvojen saattamana Kerem Shalomin ylityspaikan kautta ja myöhemmin samana päivänä neljä muuta säiliöautoa teki saman.

Qatar on lupautunut toimittamaan Israelin kautta Gazaan polttoainetta puolen vuoden ajan ja sen avulla voimalaitokset voivat tuottaa sähköä Gazassa kahdeksan tuntia vuorokaudessa.  Öljynkuljetuksia pidetään siit, että Israelin ja Gazaa hallinnoivan Hamasin pitkäkestoinen aselepo – hudna – ehkä hiljalleen on toteutumassa.  Samanaikaisesti Länsirantaa hallitseva Palestiinalaishallinto ja sen merkittävin osa Fatah teki kaikkensa estääkseen polttoainekuljetukset ja vastustaakseen itse aselepoa.  Öljynkuljetukset toteutettiinkin vastoin Palestiinalaishallinnon tahtoa ja ilman sen myötävaikutusta. 

Ensimmäiset säiliöautot Kerem Shalomissa matkalla Israelista Gazaan.

Egypti on jatkuvasti toiminut välittäjänä sekä Fatahin ja Hamasin keskinäisessä konfliktissa että Hamasin ja Israelin välisissä aselepokeskusteluissa. Syyskuisten keskustelujen jälkeen Palestiinalaishallinto suljettiin ratkaisujen ulkopuolelle.  Tilanne ei luonnollisestikaan ollut Länsirannalla mieleen ja Palestiinalaisviranomaisten mukaan Mahmoud Abbas on antanut Hamasin johdolle ultimaatumin  luovuttaa Gaza Palestiinalaishallinnolle lokakuun loppuun mennessä tai kärsiä täydellisestä Länsirannalta tulevan rahoituksen lopettamisesta.  

Israel puolestaan on huolestunut siitä, että Palestiinalaishallinnon Gazaan lähettämän 96 miljoonan dollarin kuukausittaisen avustuksen lakkaaminen voisi johtaa Hamasin konfliktiin Israelin kanssa hallintonsa turvaamiseksi.

Kaksi egyptiläislähettilästä – Ahmed Abdel Khaleq Egyptin Mukhabaratista (Keskustiedustelupalvelusta) ja Egyptin huippudiplomaatti Mustafa Shehata – saapuivat Gazaan 6.10. Israelin Erez ylityspaikan kautta ja pitivät välittömästi neuvottelut Hamasjohtaja Ismail Haniyehin ja muiden liikkeen johtohahmojen kanssa. 9.10. puolestaan qatarilaistaustainen Al-Arabi raportoi  Egyptin tiedustelupäälikkö Abbas Kamelin vierailevan Tel Avivissa, Ramallahissa ja Ammanissa Israelin ja Hamasin aselepoa edistämässä.

 

COGAT:n (The Coordination of Government Activities in the Territories) syyskuun avainluvut Israelin ja Gazan välisestä rajaliikenteestä / דוח חודשי ספטמבר עזה אנגלית

Hyökkäysten jatkuttua Gazasta – polttoainetoimituksista huolimatta – puolustusministeri Liberman ilmoitti 13.10.2018 polttoaine- ja kaasutoimistusten katkaisusta kunnes hyökkäykset Gazasta Israeliin lakkaavat.  Israelin turvallisuusviranomaiset vastustavat  Haaretzin mukaan Libermanin päätöstä. Raja-aidalla tapahtuvien väkivaltaisuuksien ohella astetta vakavavampi hyökkäysyritys tyrehdytettiin IDF:n toimesta 11.10.2018 sen tuhotessa Hamasin Khan Younisista rakentaman hyökkäystunnelin joka ulottui 200 metriä Israelin puolelle; kyseessä oli 15. kuluneen vuoden aikana tuhotuista hyökkäystunneleista ja IDF tarkkaili sen edistymistä useita kuukausia ennen kuin sen tuhoamisesta päätettiin.

Joidenkin analyytikkojen mukaan polttoainetoimitukset Gazaan olivat testi Hamasille jossa arvioitiin kykeneekö Hamas hillitsemään raja-alueen väkivaltaisuuksia vai ei ja mitä ilmeisimmin näyttää ettei Hamas läpäissyt testiä.  Toisaalta rakettitulituksen vähäisyys antaa olettaa Hamasilla olevan auktoriteettia kehittyneempien aseiden käytöstä päätettäessä.

Virallisesti Hamas etsii yhdessä Egyptin, Qatarin ja YK:n keinoja tulitauon toteuttamiseen totesi Hamasin johtaja Ismail Haniyeh 12.10.2018 puheessaan  Istanbulissa järjestetyssä konferenssissa. Viimeisten väkivaltaisuuksien jälkeen puheet kuitenkin jyrkentyivät 13. ja 14.10. jälleen kerran. Palestiinalaishallinto puolestaan ilmoitti 11.10.2018 kieltäytyvänsä yhteistyöstä YK:n Lähi-idän rauhanlähettiläs Nickolay Mladenovin kanssa syynä hänen roolinsa välittää aselepoa Israelin ja Hamasin välillä Gazassa.

Toteutuessaan Israelin ja Hamasin välinen pitkäkestoinen aselepo -”hudna” – merkitsisi kahden erillisen Palestiinalaisentiteetin tunnustamista eli Gazan ja Länsirannalla olevien palestiinalaisasutusten. Arabilähteiden mukaan Gazan aselepo palvelisi maltillisten arabimaiden etua ja että Egypti olisi osa sopimuksen toteutuksen valvontamekanismia. Egyptin ja Qatarin aloite palvelee myös USAn valmistelemaa alueellista rauhanaloitetta ja maan hallino onkin jo ollut yhteydessä aloitteentekijöihin.

(Lähteet: Jpost , Haaretz , i24News , MEMO , WIN  , Israel Hayom ja BICOM ).

3 comments on “Intrafada rakoilevan aselevon hidasteena

  1. Ari Rusila
    14/10/2018

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Hamas-Israel -sopimus edistymässä | Ariel - Israelista suomeksi

  3. Päivitysilmoitus: Aselevon toteutus alkoi väkivaltaisesti – Israelin hallitus hajoamassa | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 14/10/2018 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 388 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: