Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

IsraEl 2019: Vaalipäivän ennakkotunnelmia

Knessetin vaaleista Israelissa 9. huhtikuuta on tulossa äärimmäisen mielenkiintoiset ja samalla lopputulemaltaan hyvin vaikeasti ennustettavat. Viimeisimmän julkaistun mielipidetiedustelun mukaan Netanjahun oikeistoblokki voittaa 66 Knesset-paikkaa Israelin keskusta-vasemmiston saadessa 54 paikkaa. Toisaalta uudesta keskusta-vasemmistolaisesta aiempien puolustusvoimien komentajien vetämästä puolueesta saattaa tulla suurin parlamenttiryhmä. Epävarmojen äänestäjien suuri joukko voi heittää tuloksen suuntaan jos toiseenkin.

Noin 6.34 miljoonaa äänioikeutettua – liki puoli miljoonaa enemmän kuin v. 2015 – valitsee Israelin uuden parlamentin – Knessetin – 9. huhtikuuta pidettävissä vaalissa. 47 puoluetta kilpailee Knessetin 120 paikasta eli 61 paikan puolueen tai koalition enemmistö määrää seuraavan hallituksen kokoonpanon ja pääministerin. Ääniraja parlamenttipaikkaan on 3.25%. Aiemmin äänestysprosentti on ollut korkea – 71.8 % v. 2015 vaaleissa – ja tuskin on alempi nyt käytävissä ennenaikaisissa vaaleissakaan vaikkakin Israelin arabien äänestysaktiivisuuden oletetaan enakkoarvioiden mukaan alenevan.

Pääministeripuolue (Netanjahu/Likud) vs. haastaja (Gantz/Blue  White)  mielipidemittausten valossa

Viimehetken irtiottoja

Mielenkiintoisimpia poisjääntejä vuoden 2019 vaaleista ovat Laborin Sionistisesta Unionista erottama Tzipi Livni ja Hatnuah -puolue sekä vihreiden (Green Leaf) vetäytyminen 20.2.2019. Edelleen Israelin korkein oikeus poisti Jewish Power puolueen johtajan, Michael Ben-Arin, ehdokaslistoilta rasistisiksi tulkittujen lausuntojen takia.

IDF:n sotilas järjestelee liikkuvan äänestyskopin lippuja; sotilaat äänestävät kaksi päivää ennen muita

Pääministeri Benjamin Netanjahu näyttää jo painaneen paniikkinappulaa luvatessaan liittää osia Länsirannan alueesta C Israeliin. Kyseisellä alueella sijaitsevat israelilaisten “Kuuden-päivän-sodan” jälkeiset Länsirannan uudisasutukset. Useimmiten hän on jättänyt tällaiset viimehetken lupaukset täyttämättä valtaan päästyään. Netanjahu korosti myös valtiomiestaitojaan kun sai palautettua Libanonissa 37 vuotta sitten kuolleen israelilaisotilaan ruumiin Israeliin presidentti Vladimir Putinin ja Venäjän avustuksella. Toisaalta uusi häntä koskeva skandaali nousi esiin kun ilmeni hänen aiemmin valehdelleen hyväksyessään salaa kehittyneiden sukellusveneiden myynnin Israelista Egyptiin. Sukellusvenetapauksesta ei oikeuskansleri nostanut syytteitä toisin kuin kolmessa muussa tapauksessa.

Benny Gantz on Netanjahun päähaastaja ja hän on luvannut yhdistää Israelia joka nyt on hänen mukaansa jakautunut uskonnollisten, poliittisten ja etnisten linjojen mukaan. Gantzin uskottavuutta poliittisena johtajana saattaa heikentää paljastus, että hänen puhelimensa hakkeroitiin vaalien alla ja odotettavissa on “paljastuksia” puhelimen sisältämästä aineistosta. Gantz toimi puolustusvoimien komentajana vuosien 2012 ja 2014 Gazan sodissa. Tällöin Netanjahu kuvasi häntä erinomaiseksi upseeriksi, nyt vaalien alla hän luonnehtii Gantzia heikoksi vasemmistolaiseksi.

Viime viikkojen mielipietiedusteluissa huomiota herättävää on Moshe Feiglinin Zehut puolueen nousu. Feiglin on lupaillut Temppelivuoren uudelleenrakentamista ja marihuanan viihdekäytön laillistamista, edelleen puolue vaatii koko Länsirannan liittämistä Israeliin ja paljoa muutakin 344-sivuisessa vaaliohjelmassaan. Vastoin aiempia ennakkoarvioita Zehutin odotetaan nyt ylittävän äänikynnyksen ja saavuttavan jopa seitsemän Knesset -paikkaa jota voisi pitää vaaliyllätyksenä ja tehdä Feiglinista “kuninkaantekijän” hallitusta muodostettaessa.

Keskusta-vasemmisto vs oikeisto; Gantz vs Netanjahu

Jännitysnäytelmä odotettavissa

Vuoden 2019 vaalien ennakkoarviointia pidetään haasteellisimpana 23 vuoteen ja syitä tähän useita: mikä vaikutus on sillä että nykyinen pääministeri on syytteeseenpanouhan alla kolmesta rikoksesta, miten uudet koalitiot valtaavat asemia perinteisiltä puolueilta, miten Netanjahun valta-aikana toteutuneet viimeaikaiset USAn linjanmuutokset (suurlähetystö Jerusalemiin, Golan Israelin osana) vaikuttavat puoluevalintaan ja mikä merkitys on Israelin ja useiden arabimaiden välisen yhteistyön kehittymisellä.

Liikkuvia toisiinsa vuorovaikutteisia tekijöitä on nyt poikkeuksellisen paljon ilmassa samoin kantaansa ilmaisemattomia äänestäjiä, se mihin epävarmat valitsijat päätyvät, selviää tänään.

Lähteitä mm: Jerusalem Post ja Haaretz

Uusi hallitus voisi koostumukseltaan olla tämä

—tai sitten vaikkapa tältä.

 

Aiemmin aiheesta:

IsraEl2019: Kahol Lavan kasvattaa eroa kun Netanyahu joutumassa syytteeseen

Kahol Lavan: Israelin uusi tuleva hallituksen johtopuolue?

IsraEl2019: Oikeiston ja Gantzin ero kärjistymässä, listat muodostumassa

Israelin vasemmiston ujostelematon militarismi [Op-Ed]IsraEl2019: Kyberhyökkäyksen uhka pieni


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

6 comments on “IsraEl 2019: Vaalipäivän ennakkotunnelmia

 1. Ari Rusila
  09/04/2019

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Ari Rusila
  10/04/2019

  Päivitys 10.4.2019 klo 03:00: Israelin kolmen päätelevisiokanavan exit polls antoivat aiheen molemmille päävaihtoehdoille juhlia voittoa. Kaksi kanavaa osoitti Gantzin Blue and White puolueen olevan johdossa yhden osoittaessa puolueen olevan tasoissa Netanjahun Likud puolueen kanssa. Blokeittain kaksi kanavaa katsoi oikeistoblokin olevan johdossa yhden kanavan arvioidessa blokkien kannatuksen olevan tasan. Virallisempia tuloksia on odotettavissa keskiviikon aamupäivän kuluessa.

  Tykkää

 3. Ari Rusila
  10/04/2019

  Päivitys 10.4.2019 klo 07:30: Kun 95% äänistä on laskettu ovat molemmat pääpuolueet Likud ja Kahol Lavan saamassa 35 paikkaa, mutta oikeistoblokki on yltämässä 65 paikkaan eli riittävästi hallituksen muodostamiseen.

  Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: IsraEL 2019: Tulokset | Ariel - Israelista suomeksi

 5. Päivitysilmoitus: Liberman katkaisi Netanjahun hallitustien – uudet vaalit syyskuussa | Ariel - Israelista suomeksi

 6. Päivitysilmoitus: Israelin politiikka Netanjahun panttivankina [Op-Ed] | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 09/04/2019 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 383 tilaajien joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: