Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Iron Dome+: Sähkölaser torjuntajärjestelmä

Israelin puolustusministeriö ilmoitti 8.1.2020 kehittäneensä raketteja ja pieniä drooneja alasampuvan lasersäteen. Uusi teknologia tulee täydentämään nykyisin käytössä olevaa Iron Dome ohjuspuolustusjärjestelmää sitä kuitenkaan korvaamatta. Laserpohjaista järjestelmää testataan nyt noin vuoden ajan ja se on suunniteltu käyttöönotettavaksi puolentoista vuoden sisällä. Uusi teknologia kehitettiin yhteistyössä puolustusministeriön, Rafael (valtio-omisteinen) ja Elbit -yritysten sekä akateemisen yhteisön kesken.

Israel on jo vuosikymmeniä kehittänyt laserpohjaista ohjustorjuntaa siinä kuitenkaan onnistumatta kustannus ja teknologiahaasteista johtuen. Ongelmana on ollut mm korkealaatuisen ja kokonsa säilyttävän ja tarvittavan kantaman omaavan säteen tuottaminen. Teknologinen läpimurto tapahtui kun yleinen kemikaalinen laser korvattiin luotettavammalla sähköisellä laserilla ja kun useat lasersäteet saatiin kehittyneiden algoritmien avulla kootuksi yhdeksi tarpeeksi voimakkaaksi säteeksi joka kykenee pudottamaan lentävät kohteet viiden kilometrin kantamalla.

Uuden lasertorjunnan etuna Iron Domeen verrattuna on ensinnäkin se että ”ammukset” eivät lopu niin kauan kuin on sähköä. Toinen etu puolestaan on taloudellinen sillä yhden torjunnan hinta on vain $3.50 kun vastaavasti Iron Domella yksi ohjus maksaa noin $49,000. Kolmas etu on torjunnan äänettömyys ja näkymättömyys. Laserjärjestelmän heikkoutena vielä toistaiseksi on ettei se toimi hyvin näkyvyyden ollessa rajoitettu.

Tällä hetkellä maailmassa on vain yksi laserpohjainen asejärjestelmä eli yhdysvaltalaislaivoissa oleva mutta sekin on suunniteltu vain helppojen kohteiden, kuten kumiveneiden, torjuntaan ja lyhyellä kantamalla. Uusi israelilainen laserpohjainen asejärjestelmä on suunniteltu erityisesti torjumaan Qassam -raketteja, kranaatteja, panssarintorjunta ohjuksia ja drooneja.

Israelin puolustusministeriön T&K -direktoraatti – MAFAT – työstää yhdessä Rafael ja Elbit -yhtiöiden kanssa kolmea laserpohjaista versiota: staattinen maassasijaitseva rajaseutua suojeleva laserjärjestelmä, liikuteltava kenttäjoukkoja suojeleva laserjärjestelmä ja lentokoneeseen sijoitettava järjestelmä. Viimemainittu versio kasvattaa dramaattisesti kantomatkaa koska se toimii pilvien yläpuolella suoden paremman näkyvyyden.

Uusi laserpohjainen asejärjestelmä tuo käyttöönotettuaan uuden ulottuvuuden Israelin puolustukseen maalla, merellä ja ilmassa. Nykyinen Israelin ilmapuolustus pohjautuu lyhyen kantama Iron Dome -järjestelmään, keskipitkän matkan David’s Sling -torjuntaohjukseen ja pidemmän kantaman ballistisia ohjuksia torjuviin Arrow II ja III ohjuksiin sekä näitä tukeviin tutkajärjestelmiin.

Lähteet mm: Haaretz ja TimesofIsrael

Israel missile defence


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Iron Dome+: Sähkölaser torjuntajärjestelmä

  1. Ari Rusila
    12/01/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 12/01/2020 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 347 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Blogin tietoja ei voi tällä hetkellä ladata.

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAri Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

%d bloggaajaa tykkää tästä: