Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Light blade -laser käyttöönotettu Gazan rajalla

Lahav Or (”Light Blade”) laser puolustusjärjestelmä on otettu käyttöön Gazan rajalla. Uusi puolustusjärjestelmä on erityisesti tarkoitettu Gazasta Israeliin lähetettyjen räjähtein ladatuin ilmapallojen, leijojen ja droonien torjuntaan. Parin viime viikon aikana yksi ”Light Blade ampui alas 150 pallopommia torjuntaprosentin ollessa täydet sata. Järjestelmän sensorit identifioivat kohteet, seuraavat niiden liikkeitä, ampuvat lasersäteen kohteeseen kunnes ne on pudotettu ennen kuin ehtivät Israelin ilmatilaan.  Laser käyttää matalajännitteistä järjestelmää joka tekee siitä sopivan myös urbaaneille alueille kuten mm lentokentille ilman riskiä normaalin ilmaliikenteen häiritsemisestä.

Light Blade on ainutlaatuinen puolustusjärjestelmä maailmassa sillä ovathan Hamasin käyttämät uudet rajan yli ilmateitse käytettävät innovaatiotiotkin omaperäisiä hyökkäysvälineitä. Light Blade laserpuolustusjärjestelmä kykenee kohdistumaan uhkaan kahden kilometrin etäisyydeltä niin päivällä kuin yölläkin. Lukkiuduttuaan maaliin se laukaisee lasersäteen kohteeseen räjäyttäen räjähdeleijan tai -ilmapallon ilmassa tai droonin (lennokin) kyseessäolessa laser polttaa sitä kunnes drooni putoaa maahan.

OptiDefensen perustaja tri Udi Ben-Ami ja Ben-Gurion yliopiston teknisten tieteiden dekaani, professori Amiel Ishaaya, kehittivät ensimmäisenä idean laserpuolustusjärejestelmästä pienkohteita vastaan. Light Blade systeemi on kehitetty yhteistyössä OptiDefense -yrityksen, Israelin poliisin ja puolustusministeriön kanssa. 

Rajapoliisin komentaja Kobi Shabtai seisomassa Light Blade -laserin vieressä | Photo: Oren Cohen

Monet puolustus- ja turvallisuusviranomaiset ilmaisivat epäilyksiään järjestelmää kohtaan mutta rajapoliisin komentaja Kobi Shabtai näki sen potentiaalin, Hänen mukaansa Light Bladen etuna muihin vastaaviin systeemeihin on, ettei lasersäde ajaudu ilmatilaan häiritsemään lentäjiä.  Järjestelmän kehitys vei ideasta kahdeksan kuukautta ja sitä testattiin ensi kertaa helmikuussa 2020.  Tulokset tällöin ja nyt ovat niin vakuuttavia, että komentaja Shabtai toivoo IDF:n ottavan uusia Light Blade -järjestelmiä käyttöönsä pikaisesti.

IDF:n sotilaat ovat tuhonneet aiemminkin rajan yli tulleita räjähteitä mutta usein ne ovat päätyneet maahan Israelin puolelle sytyttäen tulipaloja – joskus jopa tusinoittain päivässä. Israelin armeijalla on tällä hetkellä käytössään vain yksi Light Blade systeemi joten se kykenee hallitsemaan vain pienen osan Gazan vastaista rajaa.  

Syynä Light Bladen käyttöönottoon nyt on Gazasta elokuun aikana lisääntyneet ilmapalloin tehdyt hyökkäykset Gazasta Israeliin jotka ovat sytyttäneet useita maastopaloja rajaseudulla ja aineellisten vahinkojen ohella mm useita beduiiniperheitä jouduttiin evakuoimaan.. Hyökkäysten arvellaan olevan painostustoimia Israelia ja Qataria vastaan talousavun lisäämiseksi Gazaan. Qatarin rahoitus on keskeinen osa Israelin ja Hamasin aseleposopimusta (hudna) ja Mossadin päälikkö on neuvotellut qatarilaisviranomaisten kanssa syyskuuhun saakka voimassa olevan rahoitusapusopimuksen jatkamisesta.

Lähteenä mm: BICOM , IsraelHayom , JerusalemPost

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Light blade -laser käyttöönotettu Gazan rajalla

  1. Ari Rusila
    06/10/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 29/08/2020 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: