Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

IDF jakoi todisteet  Gazan pääsairaalan alle rakennetusta Hamasin tukikohdasta

”Elämme ratkaisevia hetkiä. Tämä on sota kotimme puolesta ja me voitamme sen. Se on joko me tai he…sotaan tulee myös lisävaiheita, luomme niille edellytykset ja toteutamme ne. Olen päättänyt varmistaa, että Israelin valtio voittaa tämän ankaran ja pahan vihollisen – tästä pahuuden ruumiillistuksesta.” (Puolustusministeri Yoav Gallant)

IDF ja tiedustelupalvelu ISA ovat paljastaneet, että Hamas-terrorijärjestö on jatkanut toimintaansa Gazan Shifa-sairaalan alapuolella käyttämällä rakennuksessa olevia tuhansia potilaita, lääkäreitä ja henkilökuntaa suojatakseen maanalaista päämajaansa. Hamas on hyödyntänyt sairaalaa ja siinä olevia siviilejä vuosia, mukaan lukien ”Protective Edge” -operaation aikana vuonna 2014.

Shifa-sairaala on Gazan suurin käsittäen  4 000 työntekijää ja 1 500 vuodepaikkaa. Sen alla on tunneleiden labyrintti, jota Hamasin johtajat käyttävät ohjaamaan terroristitoimintaa ja rakettitulia sekä valmistamaan ja varastoimaan erilaisia aseita ja ammuksia. Lisäksi sairaalan generaattoreita käytetään rakettien laukaisuun.

Hamasin maanalaisen päämajan sisäänkäynti koostuu useista tunneleista, jotka sijaitsevat sairaalan vieressä. Lisäsisäänkäynnit sijaitsevat sairaalan eri osastoilla, mukaan lukien vastaanottoosastolla, mikä vaarantaa kaikki potilaat. Sekä israelilainen että kansainvälinen lehdistö ovat raportoineet Hamasin toimijoista, jotka vaelsivat Shifa-sairaalan käytävillä aiemmin (vuodesta 2008 asti) ja käyttävät sen resursseja omiin terroristisiin tarkoituksiinsa.

Shifa-sairaala on yksi tärkeimmistä esimerkeistä Hamasin siviilien vaarantamisesta Gazan alueella. Hamasin siviiliresurssien väärinkäyttö ja välinpitämättömyys gazalaisten elämää kohtaan korostaa entisestään tarvetta purkaa terroristijärjestön sotilaalliset voimavarat ja komentoketju. IDF on siksikin asettanut nämä tavoitteet osaksi tärkeimpiä prioriteettejaan.

Tiedot Hamasin sairaalan käytöstä päämajana perustuvat lukuisiin IDF:n tiedusteluosaston ja ISA:n (Israel Security Agency) tiedusteluresursseihin. Kaikki kerätyt tiedustelutiedot, joista suurinta osaa ei ole paljastettu yleisölle, siirrettiin Israelin tiedustelukumppaneille ympäri maailmaa.

Maahyökkäys alkanut rajoitetuin operaatioin

Pääministeri Benjamin Netanjahu lupasi tiedotustilaisuudessaan saavuttaa kaksi tavoitetta: ”eliminoida Hamas tuhoamalla sen sotilaalliset ja hallintomahdollisuudet” ja ”tehdä kaikkensa panttivankien tuomiseksi kotiin”. Netanyahu vahvisti samalla, että maahyökkäyksen toteutuksen,  toiminnan ajoituksen ja laajuuden ”määrittää yksimielisesti sotakabinetti yhdessä IDF:n esikuntapäällikön kanssa… sotakabinetti pyrkii varmistamaan sotilaille optimaaliset olosuhteet tulevissa toimissa.”

Netanjahu toisti myös Israelin kehotuksen Gazanin siviileille siirtyä etelään turvalliselle alueelle. Israelin Puolustusministeriö on puolestaan paljastanut, että Israelin pohjois- ja etelärajojen evakuoinnit jatkuvat vuoden 2023 loppuun saakka, ja noin 200 000 israelilaista on jo joutunut siirtymään sisäisesti raketti- ja hyökkäysuhan.

Gazassa IDF on suorittanut rajoitettuja maahyökkäyksiä Gazan pohjoisosassa tehtävänään valmistautua ”seuraaviin sodan vaiheisiin”. Kohteina oli kohdennettuja terroristeja, Hamasin infrastruktuuri ja panssarintorjuntaohjusten laukaisupaikat. Tehtävän päätyttyä joukot vetäytyivät Israeliin. Ilmaiskut Hamasin asemiin Gazan alueella lisääntyivät, mutta silti rakettitulitus Gazasta jatkuu myös.

Israelin laivaston erikoisdivisioonan – Shayetet 13 – kommandot tekevät toissayönä kohdistetun iskun mereltä Gazan kaistan eteläosassa tuhoten Hamasin järjestön merivoimien komentokeskuksen käyttivät. Shayetet 13 on erikoistunut terroritekojen torjuntaan, meritiedustelun keräämiseen ja panttivankien pelastamiseen merellä. Armeijan mukaan joukot poistuivat alueelta tehtävän päätyttyä.

IDF:n ja Israelin turvallisuusviraston (ISA) yhteisoperaatiossa  IDF teki ilmaiskun maanalaiseen terrori-alueeseen Al-Ansar-moskeijassa Jeninissä, Länsirannalla. Moskeijassa oli Hamasin ja Islamilaisen Jihadin (PIJ) terrorisolu, jonka tiedustelupalvelu oli todennut suunnittelevan välitöntä terrori-iskua. Terroristit käyttivät moskeijaa komentokeskuksena hyökkäysten suunnittelussa ja tukikohtana niiden toteuttamiselle.

Pohjoisessa Libanonin alueelta tapahtui panssarintorjuntaohjusten ja rakettien tulitusta  kohti rajan lähellä olevia siviili- ja sotilasasemia. IDF on jatkanut vastaamista  Hizbollahin aggressioihin. Hizbollah on vahvistanut, että 44 sen taistelijaa on kuollut meneillään olevan konfliktin aikana.

Lopuksi

Maahyökkäyksen viivästyminen selittyy useilla tekijöillä. Viivästys johtuu ensinnäkin siitä, että Hamas käyttää siviiliväestöään suojakilpenä kuten Shifan sairaalan esimerkki osoittaa. Gazalaisten siviiliuhrien määrä nousisi huomattavasti suoran hyökkäyksen tuloksena ja tätä Israel haluaa välttää.

Toinen syy lienee se, että Yhdysvallat tarvitsee enemmän aikaa sijoittaakseen alueelle lisää ilmapuolustusjärjestelmiä suojellakseen omia joukkojaan. Yhdysvaltain kanta viittaa monimutkaisuuteen, että tämä sota ei ole vain Israel vastaan Hamas, vaan se on osa laajempaa yhteenottoa Irania ja sen edustajia vastaan. Tästä on osoituksena Hizbollahin, Syyrian ja Irakin iranilaisen “sijais”armeijan ja Jemenin huthien aggressiot. Yhdysvaltain joukot Syyrian ja Irakin rajalla ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi ja on raportoitu noin 25 yhdysvaltalaisen  sotilaan haavoittuneen sarjassa raketti- ja kranaatinheitiniskuja tukikohtaansa vastaan; onpa USA joutunut pudottamaan kolme Jemenistä laukaistua risteilyohjustakin.

Kolmas tekijä viivästymiseen liittyy pyrkimyksiin vapauttaa Hamasin panttivangit Qatarin välityksen avulla. Toistaiseksi neljä panttivangeista on vapautettu, ja ainakin 22 on edelleen panttivankeja. 

Neljäs syy on mm reserviläisjoukkojen lisäkoulutus kaupunki- ja tunnelisodankäynnin haasteisiin.

Lähteenä mm BICOM , BICOMIDF 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

1 comments on “IDF jakoi todisteet  Gazan pääsairaalan alle rakennetusta Hamasin tukikohdasta

  1. auliskallio
    29/10/2023

    Hyvä analyysi taas. Toteaisin vain että Isrealilla on vielä runsaasti reserviläisiä, jotka osallistuivat vuoden 2014 Gazan sodan maaoperaatioon ja tunnelisotaan.

    Tykkää

Jätä kommentti

Information

This entry was posted on 29/10/2023 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 397 tilaajien joukkoon

I'm @ArielRusila@mastodon.social on #Mastodon! Come follow me at https://mastodon.social/@ArielRusila

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Middle East region. His other interests include geopolitics, conflicts and the Balkans.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ariel Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Am Yisrael Chai