Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Hamas-Israel Hudna jälleen harkinnassa

Maaliskuun lopulta 2018 lukien toteutettu ”Suuri Paluumarssi” -kampanja saavutti huippunsa 14.5.2018. Kampanjan aikana on Gazan Israelin vastaiselle raja-aidalle kokoontunut viikoittain 10 000–40 000 gazalaista osan pyrkiessä renkaiden poltosta aiheutuneen savuverhon suojissa rikkomaan aidan ja linkoamaan kiviä sekä palopommeja heittämällä sytyttämään Israelin puoleisia peltoja.

Jo kampanjan aikana Egypti välitti ”Paluumarssin” taustalla ja sittemmin johdossa olleelle Hamasille Israelin viestin, että lähimpien israelilaisasumusten ollessa vain muutamien satojen metrien päässä rajalta Israelin armeija salli rajaa murrettavan. Maahantunkeutumisen estäminen vaatikin voimankäyttöä, ja tämän seurauksena noin 100 gazalaista kuoli ja tuhannet loukkaantuivat joko tulituksesta tai hengittämällä kyynelkaasua.

Kampanjan edetessä ja myös sen jälkeen Egypti on pyrkinyt löytämään rauhanomaisen ratkaisun Israelin ja Gazan väliseen konfliktiin ja nyt tällainen Egyptin yhdessä Qatarin kanssa tekemä sovintoesitys on kiistan osapuolten harkittavana.

 

Hudna -aselepo

Egyptin ja Qatarin välittämä hudna tarkoittaa pitkäkestoista aselepoa. Israelin Channel Ten News kanava uutisoi Israelin olevan nyt valmis luopumaan kahdesta aiemmasta, vastaavissa aloitteissa esiintuoduissa, ehdostaan eli Gazan kaistaleen demilitarisoinnista ja Gazan poliittisen vallan luovutuksesta Palestiinalaishallinnolle ( Palestinian Authority – PA). Israel vaatii edelleen rakettitulen ja hyökkäystunnelirakentamisen lopettamista sekä neljän Gazassa olevan israelilaisen palauttamista. Vastineeksi Israel merkittävästi on valmis helpottamaan tavara-/materiaalivientiä Gazaan kunhan niitä ei käytetä Hamasin sotilaallisen voiman rakentamiseen. Samassa yhteydessä myös Egypti helpottaa rajanylitystä Rafahissa.

Tv-uutisraportin mukaan sopimus toteutuessaan merkitsisi kahden erillisen Palestiinalaisentiteetin tunnustamista eli Gazan Länsirannalla olevien palestiinalaisasutusten. Arabilähteiden mukaan Gazan aselepo palvelisi maltillisten arabimaiden etua ja että Egypti olisi osa sopimuksen toteutuksen valvontamekanismia. Egyptin ja Qatarin aloite palvelee myös USAn valmistelemaa alueellista rauhanaloitetta ja maan hallino onkin jo ollut yhteydessä aloitteentekijöihin. (Lähde: BICOM ).



Edellinen yritys

Kyseessä ei ole aivan uusi asia, silla huhtikuussa 2015 artikkelissani Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander ennakoitiin, että Hamas on allekirjoittamassa Israelin kanssa sopimuksen, jossa kahdeksan vuotta jatkunutta Gazan ”saartoa” tulitauon vastikkeeksi helpotetaan. Sopimuksen muita yksityiskohtia ovat mm gazalaisten työssäkäynnin helpottaminen Israelissa, tavaroiden tuonti Kyproksen kautta NATOn valvonnassa Gazan rannikolta kolmen kilometrin päähän valmistuvaan kelluvaan satamaan, tunneleiden kaivun ja rakettien ampumisen lopetus Gazasta Israeliin kahdeksan vuoden ajaksi ja molemminpuolinen vankienvaihto. 

Tällöinkin Länsirannalla valtaa pitävä Palestiinalaishallinto – Fatah/PLO – ei ilmoituksensa mukaan ollut informoitu Hamas-Israel –sopimuksesta. Walid Awadh, Palestinian People’s Party/Gaza, vahvistaa saaneensa tietoja neuvotteluista mutta niiden sisältöön PLO:lla ei ollut mitään vaikutusta. Hän uudisti PLOn aiemman kannan, että sopimus eristää Gazan Länsirannasta ja Jerusalemista sekä rikkoo Oslon sopimuksesta lähtien vallinneen Gazan ja Länsirannan palestiinalaisten poliittisen yhteyden. Fatahin tiedottaja Osama Qawasmi ihmettelikin Fatahin virallisilla sivuilla, miksi Hamas neuvotteluissa ajoi ennen kaikkea merikäytävää maailmalle mutta jätti kokonaan huomioon ottamatta ns. turvakäytävän luomisen Gazan ja Länsirannan välille.

Siinai Optio

Palestiinalaisten parlamentin paikkajako vuoden 2006 vaaleissa.

Toinen vanhempaa perua oleva tekijä on Egyptin aktiivinen rooli rauhanvälittäjänä nimenomaan Israelin ja Hamasin kesken. Merkittävin Egyptin usein esittämä aloite on ns. Siinain optio, josta mm Middle East Monitor (MEMO) raport  kertoi 1.9.2014. Kyseessä on Egyptin presidentti Abdel-Fattah el-Sissin tarjous Palestiinalaishallinnolle 620 neliömailista Gazaan rajoittuvaa maa-aluetta vastikkeeksi luopumisesta vuoden 1967 rajalinjojen palautuksesta. Presidentti Abbas tällöin kieltäytyi tarjouksesta. Vastaavanlaisia tarjouksia on Egypti tehnyt jo vuodesta 1956 lukien ja ajatuksena on ollut palestiinalaispakolaisten asuttaminen ko alueelle. Siinai Optio viisinkertaistaisi Gazan nykyisen alueen. Pakolaiskysymyksen ratkaisun ohella optio käsittäisi kyseisen alueen demilitarisoinnin sekä ajatuksen siitä että Länsirannan arabikaupungeille myönnettäisiin autonomia. (Lisää aiheesta artikkelissa Sinai Option again )

Pidän hyvinkin mahdollisena, että jos Hamas ja Israel nyt pääsisivät pidempiaikaiseen aselepoon voisi Siinai optio nousta jälleen merkittäväksi mahdollisuudeksi pysyvämpään rauhaan.

 

Israelin poliittisen johdon tulisi muotoilla visionsa Gazassa

Jerusalem Postin mukaan IDF on julkaissut päivityksen sotilasdoktriiniinsa, ns IDF Strategy 2.0 – joka aiemman perustavaa laatua olleen julkaisun tapaan on vieläkin hionut Israelin armeijan erilaisia strategioita nykyaikaisen toimintaympäristön uusissa haasteissa. Yksi keskeinen haaste on miten sotilasstrategia on vuorovaikutuksessa poliitikkojen muovaaman kansallisen turvallisuusstrategian – valtiolliset edut, tavoitteet ja visiot – kanssa. Iranin, Syyrian ja Hizbollahin osalta poliittisten päättäjien ja IDF:n johdon välinen dialogi näyttää käydyn mutta Palestiinan ja erityisesti Gazan osalta se näyttää puuttuvan.

Viime vuosina armeijan johto on korostanut tarvetta parantaa elinolosuhteita Gazassa mm talouden elvyttämisen avulla, mutta poliittinen johto ei näille aloitteille ole lämmennyt. Näin armeija selkeämmän poliittisen ohjauksen puuttuessa on esimerkiksi kevään ”paluumarssi” -kampanjan aikana rajoittunut vain suojaamaan kaikin voimin raja-aitaa. Ilman hallituksen muotoilemaa kansallista turvallisuusstrategiaa armeija toimii tyhjiössä. Jos IDF:n varoitukset olisi otettu tosissaan niin ehkä koko kampanja olisi jäänyt toteuttamatta. 

Nyt näyttää olevan pieni mahdollisuus Hamasin ja Israelin väliseen sopimukseen koska tällä hetkellä sota ei vaikuttaisi hyödyttävän kumpaakaan osapuolta. Jos näin käy voi tuloksena vuosikausia pitävän rauhan ohella syntyä jopa uusi palestiinalaisvaltio Gazaan Hamasin kilpailija Fatahin seuratessa sivusta oman valtioviritelmänsä kanssa mahdollisesti omine yksipuolisine toimenpiteineen.  Mahdollinen Hamas-Israel sopimus mielestäni tasoittaa tietä ns ”Cold Peace” (”Kylmä rauha”) ratkaisulle jota itse pidän tällä hetkellä pragmaattisena ja parhaana etenemistienä kohden pysyvämpiä järjestelyjä.


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

Information

This entry was posted on 26/05/2018 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 397 tilaajien joukkoon

I'm @ArielRusila@mastodon.social on #Mastodon! Come follow me at https://mastodon.social/@ArielRusila

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Middle East region. His other interests include geopolitics, conflicts and the Balkans.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ariel Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Am Yisrael Chai