Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Gazan sodan painopiste siirtymässä Libanoniin

”An army needs to be large and smart; we are in the Middle East facing hundreds of millions of Arabs who want us dead. Just like that—dead.” (Offer Drori/IsraelDefense)

Gazan sota on siirtynyt matalan intensiteetin vaiheeseen jossa Israel tekee täsmäiskuja Hamasin joukkoja vastaan, etsii ja tuhoaa alunperin yli 500 kilometristä tunneliverkkoa ja pyrkii palauttamaan aseellisin keinoin jäljellä olevat panttivangit elävinä tai kuolleina. Tämän loppupuhdistusvaiheen on arvioitu nykyisellä etenemisvauhdilla kestävän kuluvan vuoden loppuun saakka.  Vaihtoehtona on, että tulitaukoneuvottelut etenevät ja panttivangit vapautetaan sen avulla.

Huomattavasti akuutimpi tilanne se mitä tapahtuu pohjoisessa Israelin ja Libanonin välisellä rajalla jossa Hizbollah on tukenut Hamasia 7/10 terrori-iskusta lukien.  Oma arvioni on, että Israel aloittaa rajoitetun maahyökkäyksen aikaisintaan jo tulevana viikonloppuna ja kuitenkin niin että tämän rajoitetun uuden Libanonin sodan tavoitteet on saavutettu elokuun loppuun mennessä kuluvana vuonna.

Yksi syy Gazan sodan hitaaseen, vaiheittaiseen,  etenemiseen on siinä että osa IDF:n joukoista on ollut sijoitettuna pohjoiseen Libanonin rajalle sodan eskaloitumisen – Hizbollahin mahdollisen laajamittaisen hyökkäyksen – varalta. Gazassa maaoperaatiot keskittyvät täsmäiskuihin ja merkittävin osa joukoista on jo sieltä vetäytynyt ja osa reserviläisistä on jo kotiutettu.  Pohjoiseen sijoitetut asevoimat ovat nyt täydessä valmiudessa toteuttamaan noin kymmenen kilometrin turvavyöhykkeen etelä-Libanoniin lopettaakseen sieltä jatkuvan rakettitulituksen ja ohjusiskut siten että pohjois-Israelista Hizbollahin iskujen takia evakuoidut yli 60 000 israelilaista pääsisi palaamaan koteihinsa viimeistään kouluvuoden aloittamisen aikaan (syyskuun 1.) tänä vuonna.

Israelin ja Hizbollahin sotien lyhyt historia -2006

Israel ja Hizbollah ovat sotineet useita kertoja – viimeksi vuonna 2006. Turvallisuustilanne Etelä-Libanonissa huonontui merkittävästi 1970-luvun lopussa Jordanian karkottaessa palestiinalaisten vapautusjärjestön (PLO) maasta. Suuri joukko karkotettuja palestiinalaisia siirtyi pakolaisiksi Libanoniin jatkaen Israelin vastaisia sotatoimia sieltä käsin. PLO:n ja libanonilaisten uskonnollisten ja etnisten ryhmien väliset, ja keskenäiset, aseelliset välienselvittelyt johtivat huhtikuussa 1975 alkaneeseen ja vuoteen 1990 kestäneeseen Libanonin sisällissotaan.  Vuonna 1989 Saudi-Arabian isännöimissä rauhanneuvotteluissa sovittiin sisällissodan osapuolten välisestä vallanjaosta Libanonissa. Vuonna 1990 Libanonin presidentti Michael Aoun pakeni maasta, jolloin sisällissota virallisesti päättyi. Libanonin asevoimat (LAF) karkottivat PLO:n maasta vuonna 1991. 

Iranin vallankumouskaarti perusti Hizbollahin vuonna 1982 ja kävi sissisotaa aina vuoteen 2000 saakka jolloin aselepo solmittiin. Israelin ja Libanonin hallitukset tunnustivat YK:n laatiman esityksen vetäytymislinjasta (sininen linja/BL) ja sitoutuivat noudattamaan sitä. Kumpikaan maa ei kuitenkaan edelleenkään tunnusta vetäytymislinjaa maiden viralliseksi rajaksi.  YK:n UNIFIL-joukkojen määrää Libanonissa lisättiin, Libanonin hallitus alkoi sijoittaa Etelä-Libanoniin LAF:n joukkoja, poliiseja sekä muita viranomaisia. UNIFIL avusti ja koulutti Libanonin turvallisuusviranomaisia sekä jatkoi humanitaarisen avun toimittamista alueelle. UNIFIL aloitti myös kolmikantaisen neuvottelu- ja yhteistoimintakäytännön UNIFIL:n, IDF:n ja LAF:n välillä.

Vuosina 2001–2006 YK vaati jatkuvasti Libanonin hallitusta lisäämään läsnäoloaan Etelä-Libanonissa. Libanonin hallitus ei YK:n lukuisista kehotuksista huolimatta sijoittanut LAF:n joukkoja sinisen linjan (BL) läheisyyteen. Libanonin viranomaisten sijasta Hizbollah valvoi BL:a, piti alueella yllä lakia ja järjestystä sekä järjesti kansalaisille sosiaali- ja terveyspalveluita ja koulutusta. Tulitaukorikkomukset BL:n molemmin puolin olivat yleisiä.

Israelin pohjoinen raja 2006-

16.7.2006 Hizbollah aloitti yllättäen rakettitulituksen Israeliin kostaakseen Israelin sotatoimia Gazan kaistalla. Samaan aikaan Hizbollahin taistelijat tunkeutuivat BL:lla Israelin puolelle ja hyökkäsivät IDF:n partion kimppuun. Israel aloitti maahyökkäyksen Etelä-Libanoniin 19.7.2006 tavoitteenaan ajaa Hizbollahin joukot Litani-joen pohjoispuolelle ja tuhota järjestön kyky laukaista raketteja Israelin kaupunkeihin. Hizbollah teki voimakasta vastarintaa ja onnistui osittain pysäyttämään IDF:n hyökkäyksen. 12. elokuuta 2006 YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman 1701(2006). YK:n välittämä tulitauko lopetti taistelut Etelä-Libanonissa 14. elokuuta 2006 mennessä.

UNIFIL-joukkojen tehtävä on mm tukea LAF:n ryhmittymistä Etelä-Libanoniin ja BL:lle ja avustaa sitä luomaan Litani-joen ja BL:n väliselle alueelle turvallisuusvyöhyke, jolla ei ole muiden kuin Libanonin hallituksen ja UNIFIL:n joukkoja ja aseita sekä avustaa Libanonin hallitusta maan rajojen turvaamisessa luvattoman maahantulon ja asekuljetusten lopettamiseksi.

Näissä tehtävissään UNIFIL on toistuvasti epäonnistunut.

YK:n päätöslauselman 1701(2006) mukaan Libanonin hallituksen tuli riisua aseista kaikki aseelliset ryhmät Etelä-Libanonissa.[1] Vu ja Hizbollahin aseistariisunta ei ole toteutunut.  Itse asiassa Israelin mukaan Hizbollahilla on alueella jopa enemmän raketteja ja ohjuksia kuin vuoden 2006 sodan alussa ja järjestö on todellinen vallanpitäjä Etelä-Libanonissa.


Pohjoinen raja on jatkuvasti ollut levoton ja esimerkiksi vuodenvaihteessa 2018/19 toteutun operaatio Northern Shieldin avulla IDF havaitsi ja tuhosi kuusi Libanonista Israeliin johtavaa Hizbollahin hyökkäystunnelia. Tunneleiden tarkoituksena oli mahdollistaa satojen Hezbollahin eliittisotilaiden tunkeutuminen pohjois-Israeliin vuoden 2006 jälkeen muodostetun sotilasdoktriinin ”Galilean valloitus” mukaisesti toiveena valloittaa joitakin strategisesti tärkeitä pohjois-Israelin alueita massiivisen ohjushyökkäyksen suojassa. (Lisää mm kirjoituksessani Operaatio Northern Shield )

Hizbollahin aseistautuminen 

Toisesta Libanonin sodasta vuonna 2006 lähtien jHizbollah on edistynyt Iranin avustuksella sekä aseistuksen määrässä että laadussa siinä määrin että siitä on tullut suurin tavanomainen uhka Israelille viime vuosina.

Hizbollahin arsenaalin arvioidaan olevan yli 150 000 ohjusta ja rakettia, mikä on lähes kymmenkertainen määrä verrattuna Hamasilla ja Palestiinan Jihadilla ennen 7. lokakuuta 2023 olleeseen aseistukseen. Osa arsenaalista sisältää risteilyohjuksia ja ballistisia ohjuksia sekä täsmäohjuksia, joilla on vaikuttava tarkkuus sekä lyhyellä että pitkällä kantamalla. Tätä täydentävät hyökkäys- ja tiedusteludroonit ja ilmapuolustusjärjestelmät. 

Israel on ollut sitten 7/10 korkeassa valmiustilassa pohjoisrajansa kasvavan uhan vuoksi. Israelin ilmapuolustuskerroksia ovat Iron Dome ja David’s Sling -järjestelmät lyhyen- ja keskipitkän kantaman ohjuksia vastaan ​​ja Arrow 2 ja 3 -järjestelmät pitkän kantaman ballistisia ohjuksia vastaan. Israeliin toukokuussa ennätysnopeudella ammutut UAV:t ja droonit voidaan siepata ilmatorjuntaohjuksilla, Iron Dome -järjestelmällä tai nopealla tykistöllä ja tulevaisuudessa tehokkailla lasereilla.  Kuitenkaan mikään järjestelmä ei ole täydellinen tai massahyökkäyksissä kapasiteeltaan riittävä ja niin esimerkiksi 5.6.24 IDF:n reserviläinen kuoli ja ainakin kymmenen ihmistä haavoittui drone-hyökkäyksessä druusien kylään Hurfeishissa Ylä-Galileassa.

IDF tutkii, kuinka kaksi tällaista droonia pystyivät tunkeutumaan Israelin ilmatilaan huomaamatta laukaisematta puolustusjärjestelmiä tai varoitussireenejä. Droonien lentäminen alhaisella korkeudella auttaa estämään niiden havaitsemisen, mutta silti odotettiin, että IDF oli oppinut sellaisista taktiikoista, joita Hizbollah käytti lähes päivittäin useissa paikoissa Pohjois-Israeliin kohdistuneissa hyökkäyksissä viimeisten kahdeksan kuukauden aikana. Hyökkäykset Libanonista näyttävät lisääntyvän ja Shin Bet tallensi yli 1 000 hyökkäystä (raketit, panssarintorjuntaohjukset, droonit) toukokuussa. Vertailun vuoksi tammikuussa ne kirjasivat 334 hyökkäystä ja helmikuussa 534, kun taas maaliskuussa ja huhtikuussa yli 740.

Israelin tiistainen [11.6.24] ilmaisku Libanoniin onnistui eliminoimaan korkearvoisimman Hizbollahin komentaja Abu Talebin kuluvan sodan aikana. Kaikkiaan sodassa on nyt kuollut yli 300 Hizbollahin taistelijaa ja samalla noin 80 siviiliä on kuollut.  Israelilaissotilaita on kuollut 18 ja -siviileitä 10. Yli 60 000 israelilaissiviiliä on edelleen evakuoituina Libanonin vastaiselta raja-alueelta.

Torstaina [13.6.24] Hizbollah teki yhden laajimmista raketti-/ohjusiskuistaan Israeliin väittäen laukaisseensa yli sata rakettia. Israelin mukaan noin 40 saapui Israelin ilmatilaan, tuhoista ei kommentoitu.  Tämä osaltaan kiristää israelilaisten hermoja ja jää nähtäväksi onko ilmaisku riittävä vastaus vai joko on aika maahyökkäyksen.

Epilogi

”It must be understood that what separates Jewish existence in the Land of Israel from a giant slaughterhouse is the IDF.” (Offer Drori/IsraelDefense)

Israelia ympäröivän Iranin tukeman saartorenkaan – Gaza/Hamas, Länsiranta, Libanon/Hizbollah, Syyria/Iranin vallankumouskaarti, Irak, Jemen/huthit – osista nimenomaan Hizbollah on Iranin vahvin sijaisarmeija.  Täysimittainen sota Hizbollahia vastaan olisi tuhoisaa Israelin siviiliväestölle ja yhdyskuntarakenteelle vaikka voittajasta ei olisikaan epäilystä.  Keskinäinen pelote estänee sen syntymisen ja tilanne rauhoittunee aiemmalle ennen 7/10 vallinneelle tasolle turvavyöhykkeen palauttamisen jälkeen;  suuremman eskalaation riskit kaikille osapuolille ovat liian suuret.

Lähteenä mm  INSS , INSS , BICOM 

Aiemmin Libanonista/Hizbollahista mm:

Israelin ja Libanonin merirajasta sopimus syntymässä

Jännitteet nousussa Israelin-Libanonin rajalla

USA ja Venäjä koordinoivat israelilaiskaasua Libanoniin

Droonihyökkäys(-yritys) Israelin kaasukentälle

Hizbollahin ohjusohjelmaan vuoden viive

Uhka pohjoisesta: Iran c/o Hizbollah

Hizbollahin vihakoulutus

IDF rakentaa Libanonin rajalle esteen hyökkäystunneleita vastaan

Operaatio Northern Shield

Toisen Libanonin sodan opetukset


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

Jätä kommentti

Information

This entry was posted on 13/06/2024 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 396 tilaajien joukkoon

I'm @ArielRusila@mastodon.social on #Mastodon! Come follow me at https://mastodon.social/@ArielRusila

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Middle East region. His other interests include geopolitics, conflicts and the Balkans.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ariel Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Am Yisrael Chai